Šesterica kandidatov za prvega človeka policije

Med kandidati je zagotovo Karol Turk in menda tudi Stanislav Veniger, Miroslav Žaberl, Srečko Jarc, in dva neznana.

Objavljeno
05. september 2012 10.53
tre*PU MARIBOR
M. Fe, kronika, Sa. G., notranja politika
M. Fe, kronika, Sa. G., notranja politika

Ljubljana - Za prvega moža policije se poteguje šest kandidatov, neuradno štirje iz policijskih vrst in dva zunanja. Za Delo je prijavo potrdil sedanji namestnik generalnega direktorja policije Karol Turk, v javnosti pa kroži še nekaj imen.

Med kandidati so menda tudi Stanislav Veniger, nekdanji direktor celjske policijske uprave, ki zdaj dela za ženevski center za nadzor nad oboroženimi silami, Miroslav Žaberl z notranjega ministrstva in Srečko Jarc z generalne policijske uprave. Drugi dve imeni nista znani. Iz Slovenske obveščevalno-varnostne agencije so nam sporočili, da Damir Črnčec ni podal vloge na javni poziv za generalnega direktorja policije, kot so pisali nekateri mediji.

 

»Izbira kandidata je v pristojnosti ministra, generalnega direktorja policije pa imenuje vlada na predlog ministra za notranje zadeve« pravijo na ministrstvu za notranje zadeve.

Preden minister Vinko Gorenak predlaga vladi imenovanje določenega kandidata za generalnega direktorja policije, je dolžan pridobiti mnenje posebne avtonomne strokovne komisije o ustreznosti kandidata. Komisijo sestavljajo trije člani, in sicer predsednik uradniškega sveta, predstavnik državnotožilskega sveta in priznani neodvisni strokovnjak s področja dela varnostnih organov.

Minister mora komisiji posredovati vso dokumentacijo o predlaganem kandidatu. V postopku imenovanja generalnega direktorja policije komisija opravi razgovor s predlaganim kandidatom, na katerem preveri njegovo usposobljenost in ustreznost. Komisija mora nato v 30-ih dneh podati mnenje, ki je dokončno in zoper njega ni mogoče vlagati pravnih sredstev. Gorenak tako ne more vladi predlagati kandidata, za katerega je komisija podala mnenje, da je neustrezen.