Sindikati bodo začeli zbirati podpise za novelo o minimalni plači

Novela bi minimalno plačo opredelila tako, da ne bi vključevala dodatkov.

Objavljeno
12. februar 2015 16.33
Slovenija, SSosstanj, 14.03.2012 - Delavci gradbenega podjetja Primorje. Foto: Leon VIDIC/DELO
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Sindikalne centrale so se danes dogovorile za skupne aktivnosti za spremembo definicije minimalne plače. Tako bodo med drugim začeli zbirati podpise za vložitev predloga novele zakona o minimalni plači, s katero bi minimalno plačo opredelili tako, da ne bi vključevala dodatkov, so sporočili iz ZSSS.

Za skupne aktivnosti so se dogovorili predstavniki sindikalnih central Konfederacija novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Slovenska zveza sindikatov Alternativa, Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

»Dogovorili smo se, da bomo predlog sprememb zakona o minimalni plači vložili v DZ s pomočjo zbiranja podpisov, za kar je potrebnih najmanj 5000 podpisov volivcev,« pravijo v ZSSS.

Oblikovali so tudi delovno skupino, v kateri bodo predstavniki sodelujočih sindikalnih central in ki bo pripravila ustrezne podlage za vložitev predloga sprememb zakona v DZ.

Sindikati so si za postopen izvzem dodatkov iz minimalne plače neuspešno prizadevali v okviru pogajanj za socialni sporazum 2015-2016. Delodajalska stran je trdila, da bi take spremembe najbolj prizadele podjetja in panoge, ki so že zdaj v velikih težavah.