Sindikati: Odločneje nad dohodnino

Zveza svobodnih sindikatov se zavezma za ponovno uvedbo 
50-odstotne obdavčitve za najbogatejše.

Objavljeno
13. marec 2012 09.08
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Ljubljana — Vlada naj uvede nov najvišji dohodninski razred s 50-odstotno obdavčitvijo, zviša splošno olajšavo vsaj na 7000 evrov in še drugače spremeni dohodninski zakon, predlaga Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Ministrstvo za finance načrtuje popravek v veljavni trirazredni dohodninski lestvici, tako da se bo obdavčitev z najvišjo, 41-odstotno stopnjo še letos začela pri 18.716 evrih namesto pri 15.681 evrih, kjer je zdaj zgornja meja drugega dohodninskega razreda s 27-odstotno obdavčitvijo. »To je korak v pravo smer, a ni dovolj. Tudi ta vlada s to ponudbo nadaljuje politiko prejšnje, ki je izjemno razumevajoča, dobrohotna in prizanesljiva do bogatih ljudi. Vztrajamo, da moramo obdavčitev za najvišji dohodninski razred spet zvišati na 50 odstotkov,« je stališče zveze svobodnih sindikatov do načrtovanega popravka v dohodninski lestvici včeraj povzel njen predsednik Dušan Semolič.

Danes se izteče javna obravnava predloga zakona o spremembah dohodninskega zakona. Sindikat predlaga: obremeniti najbolj bogate, za letne dohodke nad 70.000 evri uvesti 50-odstotno obdavčitev, končno razbremeniti srednji sloj, opustiti vsakršno obdavčitev ljudi z najnižjimi dohodki in znova uvesti enotno splošno olajšavo za vse zavezance, recimo okoli 7000 evrov!

Velikih dobitkov ne bo

Po napovedih ministrstva za finance bo popravek v dohodninski lestvici, ki je za zdaj šele na ravni osnutka, veljal že pri odmeri dohodnine za leto 2012. »Cilj predlaganega zakona je zmanjšanje obdavčitve dohodkov, predvsem strokovnjakov ter najproduktivnejših delavcev,« pojasnjujejo v ministrstvu. Zaradi višje zgornje meje drugega davčnega razreda bi se zavezanci, ki so zdaj z letnimi dohodki na dnu tretjega razreda, preselili v drugi. To zanje pomeni prehod od 41-odstotne k 27-odstotni obdavčitvi. Na vprašanje, koliko zavezancev bi se tako uvrstilo v nižji dohodninski razred, na ministrstvu za finance odgovarjajo: »Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini je do 13. marca v javni obravnavi. Namen javnega posvetovanja je pridobiti čim več mnenj zainteresirane javnosti, zato besedilo, objavljeno v javni obravnavi, ni nujno končno besedilo predloga zakona. Skladno z zgoraj navedenim vam pojasnil v zvezi z vašimi vprašanj ne moremo zagotoviti.«

Izračunali pa so, da bi se samo zaradi posega v lestvico prihodek države iz tega davčnega vira v letu 2012 znižal za 55,4 milijona evrov. Po izračunih, ki so jih naredili v zvezi svobodnih sindikatov, načrtovani poseg v dohodninsko lestvico ne zagotavlja velikih pribitkov k neto plačam zavezancev, ki se bodo preselili v nižjo obdavčitev. V letu 2012 drugi davčni razred vključuje zaposlene, ki na mesec prejemajo od 1185 evrov bruto plače(818,4 evrov neto) do 2022 bruto plače(1294 evrov neto). Zdaj vlada predlaga, da se drugi razred razširi do 2347 evrov bruto plače na mesec. »Naredila sem nekaj izračunov. Nekdo, ki danes pri 2100 evrih bruto dohodka plača 41 odstotkov davka, bi po predlogu vlade plačal 27-odstotno dohodnino. Tako bi bila njegova neto plača višja za 8,43 evra. Pri 2300 evrih bruto plače bi zavezanec za 41-odstotno dohodnino po predlogu vlade plačal samo še 27-odstotni davek, njegova neto plača pa bi bila višja za 30,24 evra. O drastičnem dvigu meje za prehod v najvišji dohodninski razred ne moremo govoriti. Dejansko v Sloveniji tudi po vladnem predlogu ostaja problem, da so z zelo visoko stopnjo še naprej obdavčeni zelo nizki dohodki,« ugotavlja Andreja Poje iz zveze svobodnih sindikatov. Sindikati poudarjajo, da vsako znižanje obdavčitve podjetij za eno stopnjo državnemu proračunu odvzame 32 milijonov evrov.