Sindikati podpirajo Mramorjev predlog o razbremenitvi plač

Razbremenitev naj bi se gibala med 60 in 90 milijonov evrov, za toliko pa bo treba najti dodatnih proračunskih prilivov nekje drugje.

pet, 04.03.2016, 16:43

Ljubljana - Finančni minister Dušan Mramor se je v okviru zbiranja predlogov za pripravo davčnih sprememb danes sestal s predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Ti so pozdravili njegov predlog za razbremenitev stroškov dela. To bi zvišalo neto plače ter okrepilo kupno moč in potrošnjo, je dejala Andreja Poje iz ZSSS.

Mramor je načrte o zmanjšanju stroškov dela, predvsem visoko strokovno izobraženih zaposlenih, predstavil prejšnji petek. Razbremenitev naj bi se gibala med 60 in 90 milijonov evrov, za toliko pa bo treba najti dodatnih proračunskih prilivov nekje drugje. Kje, bo moralo povedati gospodarstvo, zato je v minulih dneh že opravil več pogovorov s predstavniki delodajalcev.

»Delo je nadpovprečno, kapital pa podpovprečno obremenjen«

Danes se je sestal tudi s predstavniki sindikatov. Kot je dejal po srečanju, vidi prostor za zmanjšanje obdavčenja visoko strokovnih kadrov pri nekoliko višji obremenitvi davka od dobička in nekaterih drugih virov. S tem bi naše okolje naredili bolj konkurenčno za tiste kadre, ki so najbolj pomembni za razvoj podjetja, je dejal.

»Delo je nadpovprečno obremenjeno, kapital pa podpovprečno, zato je skrajni čas, da pride do prestrukturiranja davkov in razbremenitve plač,« je dejala Pojetova. V ZSSS si zelo želijo, da bi se razbremenil srednji razred, npr. z novim davčnim razredom v dohodninski lestvici, ki bi ga umestili med zdajšnjo 27- in 41-odstotno obdavčitev.

Podpirajo ohranitev najvišjega dohodninskega razreda s 50-odstotno obdavčitvijo, so pa proti socialni kapici, ki je prav tako ne podpira Mramor. »Pozdravljamo pobudo, da bi se zvišal davek na dobiček,« je še dejala Pojetova in dodala, da je efektivna stopnja davka od dohodkov pravnih oseb v Sloveniji z 11,3 odstotka ena najnižjih v Evropi, zato se jim zdi primerno, da se znižanje obremenitve dela nadomesti z zvišanje davka na dobiček.

 

Prijavi sovražni govor