Sindikati vladi zagrozili še z referendumom

Proti načrtovanim varčevalnim ukrepom napovedan oster sindikalni boj.

Objavljeno
29. marec 2012 23.09
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Po torkovem pozivu k splošni stavki v javnem sektorju je včeraj udarila še Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Predsednik Dušan Semolič, ki je že na začetku tedna skritiziral izhodišča za več kot 800 milijonov evrov težko letošnje varčevanje, je včeraj javno napovedal, da bo zveza organizirala referendum, če bosta vlada in parlament takšne ukrepe sprejela. »Mnogi predlagani ukrepi gredo v napačno smer. Prizadeli bodo upokojence, mlade, delavce in brezposelne, medtem ko se najbogatejšega sloja ne bodo dotaknili,« je svojo kritiko ponovil Semolič.

Sindikati z davki nad Cerkev

Zveza vladi zato ponuja kar nekaj predlogov, kako naj izboljša proračunske prilive v proračun, s tem pa bi po njihovem tudi bolj primerno porazdelili bremena krize in se izognili konfliktu: uvede naj davek na finančne transakcije in dva nova dohodninska razreda, od 27- do 40-odstotni razred, ki bi razbremenil srednji sloj, in 50-odstotni razred, ki bi bolj obremenil prihodkovno najbogatejši sloj. Predlagajo enotni davek na nepremičnine, davke na prazna stanovanja in poslovne objekte, višji davek na dividende, davek na cerkvene nepremičnine. Vlada naj poleg tega še zmanjša število občin, zniža odhodke za vojaške misije v tujini, pospeši črpanje evropskih sredstev in boj s sivo ekonomijo.

Splošna stavka 18. aprila?

Vseh 23 sindikatov v gospodarstvu in javnem sektorju, ki so združeni v ZSSS, je včeraj podprlo poziv k splošni stavki, ki ga je dan pred tem izrekla največja konfederacija sindikatov v javnem sektorju, lahko pa se zgodi, da se ji tudi pridružijo, če vlada ne bo popustila. »To bo odvisno od reakcij vlade, odprte so vse možnosti,« je bil o tem jasen Semolič. Tudi včeraj so se vrstile stavkovne napovedi, glavni odbor sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) se je že preoblikoval v stavkovni odbor in določil datum morebitne stavke: 18. april, v ponedeljek pa bo o stavki odločal Policijski sindikat Slovenije. Da bodo stavkali, če se vlada ne umakne, so včeraj ponovno sporočili tudi iz sindikata zdravstva in socialnega varstva. Sekretar sindikata državnih organov Drago Ščernjavič, ki vodi eno od pogajalskih skupin sindikatov v javnem sektorju, je prepričan, da se bodo vsi sindikati iz te dejavnosti v prihodnjih dneh povezali in poenotili stališča.

Pličanič miri in hoče predloge

Sindikate, ki se na predvideno varčevanje ostro odzivajo že ves teden, je včeraj miril minister za javno upravo in pravosodje Senko Pličanič, ki se je zvečer že drugič - neuspešno - pogajal za znižanje plač v javnem sektorju. Še preden je šel na pogovore, kjer je vlada s sindikati s poslovnikom vendarle uskladila način nadaljnjih pogajanj, je povedal, da se je vladna stran pripravljena pogovarjati o ukrepih, ki jih sindikati predlagajo za dohodkovno stran proračuna, tudi vlada pa da ima pripravljen paket ukrepov, ki bi okrepili proračunske prihodke.