Siromašni predsednik siromašne države

Pahor med petimi voditelji z najnižjo plačo. Prav te pa so eden izmed razlogov, da ima premierka težave z iskanjem ministrov.

Objavljeno
23. januar 2014 20.51
PAHOT - TRK
 T. S., notranja politika
T. S., notranja politika

Ljubljana – Slovenski mediji so se v zadnjih dneh razpisali o presenetljivih navedbah spletnega portala therichest.com, da je slovenski predsednik Borut Pahor med petimi svetovnimi voditelji z najnižjimi dohodki.

»Predsedniki na našem seznamu imajo iz teh ali onih razlogov plačo, ki je nižja od povprečne ameriške. Seznam petih najrevnejših svetovnih voditeljev kaže, da zadovoljstvo, ki ga prinaša vodenje, ne gre vedno z roko v roki z dobro plačo,« so zapisali. Pahor zasluži na leto 32.695 evrov, piše portal. Za njim so še Robert Mugabe, predsednik Zimbabveja, José Mujica, predsednik Urugvaja, in afganistanski voditelj Hamid Karzaj. Na prvem mestu najrevnejših pa je seveda papež Frančišek, ki sploh ne dobiva plače.

Po uradnih podatkih Pahor na leto prejme okoli 61.000 evrov bruto plače in je tako v javnem sektorju (šele) na 47. mestu.

Podatek, objavljen na therichest.com, bi torej lahko bil približen neto znesek, ki ga je lani dobil slovenski predsednik (33.924 evrov neto po naših izračunih). To je seveda primerna vsota, če upoštevamo, da število brezposelnih strmo narašča in da je slovenska povprečna plača bruto 1546 evrov, torej nekaj manj kot 1000 evrov neto. A čeprav Pahor v resnici ni »zadnji« v peterici svetovnih voditeljev po višini plače, kot poroča spletni portal, slovenski predsednik precej zaostaja za kolegi iz velikih in bogatih držav. Italijanski predsednik Giorgio Napolitano dobi na leto 230.000 evrov, avstrijski Heinz Fischer pa 320.000 evrov. Bolj skromen je dohodek hrvaškega kolega Iva Josipovića, okoli 38.000 evrov na leto.

Slovenski politiki, ki so bili prej pogosto tarča kritik zaradi privilegijev in visokih plač, so si prihodke prvič znižali in jih zamrznili prav v času Pahorjeve vlade, leta 2009, torej po izbruhu krize. Tako je ostalo do danes. Plače poslancev zdaj segajo od približno 3600 evrov bruto, kolikor dobijo najmlajši, do 5564 evrov bruto, kar je plača predsednika DZ Janka Vebra. Kot zanimivost povejmo, da imajo najvišje plače na svetu italijanski politiki. Poslanci v sosednji državi tako v povprečju dobijo več kot 11.000 evrov na mesec.

Neto plača slovenske premierke Alenka Bratušek je decembra znašala 3097 evrov. Vsi ministri – razen Uroša Grilca, ki je decembra prehitel predsednico vlade in dobil 3427 evrov neto – imajo seveda nižje plače. Prav to štejejo med resne vzroke, da ima Bratuškova toliko težav pri iskanju ministrov. Poslance in ministre krepko prehitevajo slovenski politiki, ki delajo v Bruslju. Evropski poslanci dobijo – skupaj s stroški – približno 10.000 evrov na mesec, rekorderji pa so funkcionarji v drugih evropskih institucijah, zlasti evropski komisarji, ki na mesec dobijo več kot 20.000 evrov, skupaj z dodatki celo do 30.000 evrov.