Škatlice cigaret bodo po novem enake, koliko dražje, se še ne ve

Tobačni cent še razdvaja ministrici za zdravje in finance. S trošarino na tobak bo v proračun prišlo 65 milijonov evrov.

Objavljeno
27. september 2016 10.30
reu-AUSTRIA/
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana − Zdaj je že gotovo: vse škatlice cigaret bodo po novem enake. Ni pa še jasno, za kaj bo porabljen novi tobačni cent, prav tako ne, kolikšen bo. Ministrici za zdravje Milojka Kolar Celarc in za finance Mateja Vraničar Erman si o tem še nista edini.

»Uskladili smo se o enotni embalaži in licenciranju, na uvedbo tobačnega centa pa imamo različne poglede: ministrstvo za finance vztraja pri takšni ureditvi, da ne bi imeli sistemskega vira za točno določene namene, jaz pa sem povedala svoje argumente, predvsem z vidika izgube denarja zaradi škodljivih posledic kajenja. Študija, ki jo je naročila evropska komisija v Svetovni zdravstveni organizaciji, je pokazala, da Slovenija vsako leto zaradi posledic kajenja izgubi pet odstotkov BDP oziroma 1,8 milijarde evrov. V to niso vključeni le stroški zdravstvene blagajne, ampak tudi dejstvo, da vsako leto umre 3600 ljudi prezgodaj, še v delovni dobi, s čimer izgubimo delovno silo in določen del BDP,« je po včerajšnjem sestanku na ministrstvu za finance povedala Milojka Kolar Celarc. Obe ministrici je spremljala velika delovna ekipa – pripravljavci protitobačnega zakona in strokovnjaki za preračunavanje trošarin. Dogovorili so se tudi, da se bodo licenčnine plačevale kot upravna taksa.

Nova trošarina: od 50 centov do evra

Tobačni cent bo nova trošarina. Za zdaj še ni znano, kolikšna natančno bo. Omenja se znesek od 50 centov do enega evra. Toliko bi se podražile cigarete, ki pa bodo še vedno precej cenejše kot v sosednjih državah. V skupni proračun bo tobačni cent prinesel predvidoma dodatnih 65 milijonov evrov, vendar imata ministrstvi že o tej oceni različno mnenje. Ministrstvo za finance se opira na študijo ekonomske fakultete, ki jo je plačala tobačna industrija, a ta po mnenju ministrice za zdravje ni verodostojna za sistemske spremembe. »Vsak naročnik, ki plača študijo, želi s tem doseči določene cilje. V modelih zato lahko uporablja predpostavke, ki niso ustrezne,« je Kolar Celarčeva utemeljila svoj dvom.

Število kadilcev, predvsem mladih kadilk in mater, se v Sloveniji povečuje, zato je treba dostopnost do cigaret omejiti, je dejala ministrica za zdravje. Za kaj bi uporabili tobačni cent?

Od alkohola in tobaka 522 milijonov na leto

»Uporabili bi ga za preventivne programe, za izobraževanje pripravnikov, znanstveno-raziskovalno delo, plačilo specializacij. Ministrica Mateja Vraničar Erman je obljubila, da bo poskušala, sicer postopoma, pogovarjali smo se šele o letu 2018, v proračun prenesti financiranje pripravnikov, specializacije in vse tiste izdatke, ki bi morali biti poravnani iz proračuna,« je dejala ministrica za zdravje Kolar Celarčeva.

Za to troje porabi zdaj zdravstvena blagajna malo več kot sto milijonov evrov na leto. Državni proračun že zdaj dobi 420 milijonov evrov trošarin od tobaka na leto, skupaj s trošarino na alkoholne pijače (102 milijona evrov) pa kar 522 milijonov evrov na leto. Kljub temu za stroške izobraževanja in raziskovalnega dela v zdravstvu do zdaj v proračunu niso našli denarja.