Koalicijski jarem pred volitvami se finančno ne izplača

Za julij sta SD in ZL denar dobili dva tedna pozneje kot drugi. Pirati »premožnejši« kot TRS, IDS in DSD.

Objavljeno
31. avgust 2014 18.12
Posodobljeno
01. september 2014 12.00
jer-SDS
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Slabega četrt milijona evrov državnih dotacij za avgust je že na računih političnih strank. Prvič so bile za ves mesec izplačane po spremenjenih razmerjih moči na volitvah. Za polovico julija so delna nakazila stranke dobile že prej, a le za dneve po volitvah, ki so bile 13. julija, in tudi ne vse hkrati.

Od skupaj 211.429 evrov je največ, 60.758 evrov za avgust, na računu SMC, proračun SDS je bogatejši za 38.398, Desusa pa za 21.312 evrov. Najnižjega zneska niso dobili Pirati, ki so z glasovi 1,34 odstotka volivcev najmanjša stranka, ki ji še pripada dotacija: 6.983 evrov. Krepko manj dobijo tri stranke koalicije ZL, ki so si s 5,97 odstotki priborile sedeže v parlamentu. Ker njihova dotacija v višini 14.488 potuje na tri naslove, vsaka prejme le 4.829 evrov. Če bi rezultat na volitvah ZL razdelili med tri stranke, bi s skoraj dvema odstotkoma vsaka od njih krepko prehitela Pirate. Manj denarja kot najmanjša stranka dobijo tri stranke zaradi lanske reforme, ki jo je predlagal Gregor Virant in po kateri se četrtine celotne vsote za stranke deli v enakih deležih med vse; preostanek pa po rezultatu. Zaradi prve četrtine se koalicijski nastopi finančno ne splačajo.

Kako deli ZL in kako SD

Zaradi skupnih nastopov na volitvah so bili zapleti. Za drugo polovico julija je delne dotacije devet strank dobilo 8. avgusta, ZL in SD pa šele 22. avgusta, ker prej ni bilo čisto jasno, kako deliti denar.

Stranke ZL si dotacijo delijo v enakih zneskih, ker se niso mogle dogovoriti drugače. Pri SD je obveljalo, da prejema celoten znesek za nastop na volitvah. V Solidarnosti, katere kandidate je SD vključila v delu okrajev, pa po dogovoru, ki ga imajo, pričakujejo 15-odstotni delež od 14.450 evrov, ki ga je SD že dobila za avgusta in od 8.419 evrov, ki so bili SD nakazani 22. avgusta za julij. Kot smo izvedeli, v Solidarnosti doslej niso dobili še ničesar. Pričakujejo, da jim bo SD nakazala delež tudi, ko bo proti koncu leta dobila še delno povračilo stroškov volilne kampanje.