Skrivalnice v Darsu, mlačna podpora ministrov

Anton Žagar, odpuščeni visoki uslužbenec Darsa, je opozarjal na nepravilnosti pri gradnji predora Markovec.

Objavljeno
18. april 2013 22.48
LJUBLJANA SLOVENIJA 12.03.2010 ANTON ZAGAR PREDSEDNIK KK ZASAVJE FOTO: ROMAN SIPIC/DELO
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Preden je vlada Antona Žagarja zaradi očitkov o njegovi domnevno sporni poslovni povezanosti z ministrom Samom Omerzelom včeraj dokončno razrešila kot direktorja direktorata na infrastrukturnem ministrstvu, je ta postavil nekaj neprijetnih vprašanj o finančni upravičenosti projekta elektronskega cestninjenja.

Konkretno si je Anton Žagar v ponedeljek želel ogledati ključni dokument, ki izkazuje upravičenost državne investicije, ocenjene na več sto milijonov evrov – investicijski načrt. V družbi za avtoceste (Dars) so mu zagotovili, da ga nimajo, saj ga v prometnem resorju ministrstva za infrastrukturo – tega od časa ministra Zvoneta Černača (SDS) vodi njegov strankarski kolega Miloš Pregl –, kljub temu da je projekt že v zaključni fazi, še niso pripravili. Zato je od Darsa zahteval, da pristojnim pošlje uradno zahtevo za pridobitev dokumenta, s čimer pa se ta menda ni strinjal. V torek so zakrožili dokumenti, ki naj bi dokazovali, da je Žagar pred leti, ko je služboval v Darsu, Omerzelovemu podjetju zagotavljal donosne posle.

»Glede na milijonske posle in tako domače kot tuje interese bi bilo moje poizvedovanje o cestninjenju nemara lahko celo glavni motiv za plaz javnih podtikanj o mojem preteklem delu,« je včerajšnjo tezo Dela potrdil Žagar. O tem, kdo konkretno stoji za njimi, ne želi špekulirati, saj ne more ničesar dokazati. A kot dodaja, sam v naključja ne verjame. »Upravo Darsa je kot predsednik nadzornega sveta postavil član SDS. Moje delovno mesto je zasedla nekdanja partnerka Janeza Janše. Odpustili pa so me s pomočjo Francija Matoza, odvetnika predsednika SDS. Ali je zadeva politično motivirana, naj presodi vsak sam,« je izjavil zdaj že nekdanji direktor direktorata za infrastrukturo.

Pritiski se bodo nadaljevali

Razrešitev po vsega šestih dneh od imenovanja zato deloma razume kot nezaupnico svojemu delu. »Priznam, sem malo razočaran. Vendarle sem pričakoval, da se bomo bolj borili.« Tudi zato, ker je ministra Omerzela (DL), ko se mu je ponudil za službo na ministrstvu, izrecno opozoril na tudi svoje pravdne postopke proti nekdanjemu delodajalcu. Prav zaradi teh pa je Žagarjev odhod zahteval tudi predsednik DL Gregor Virant, ki je včeraj izjavil, da je zanj in za vlado zgodba zdaj končana.

A Žagar o tem ni povsem prepričan. »Dvomim, da sem bil v tej zgodbi jaz ključni problem in da se bo stvar tukaj ustavila. Pričakujem, da se bodo podobni pritiski in očitki nadaljevali pri ministru, da bi s tem poskušali vplivati na trdnost vladne koalicije,« napoveduje. Ravno zato z nekaj grenkobe obžaluje, da minister in vodilni v njegovi Državljanski listi v konkretnem primeru niso nastopili bolj jasno in javno opozorili na zakulisno dogajanje ob medijsko odmevni razrešitvi.

Odpuščen zaradi tehnikalije

Kljub obširnemu poročanju pa se je o Žagarjevi razrešitvi razširila vrsta dezinformacij. Med njimi ta, da so ga v Darsu odpustili zaradi spornih milijonskih poslov. Njegova odvetnica Vesna Sodja iz odvetniške pisarne Lukančič nam je povedala, da ga državna družba za avtoceste v dveh primerih skupaj z nekdanjo upravo družbe res toži za skupaj dobre tri milijone evrov – v eni od tožb zaradi aneksa, s katerim je upravi predlagal odpravo računske napake v pogodbi. Uprava Darsa pa mu je pogodbo o zaposlitvi odpovedala zaradi informacijskega sistema, ki še danes podpira ključne poslovne procese podjetja. Za vzpostavitev tega je bila imenovana posebna projektna skupina, v kateri pa Antona Žagarja ni bilo. Je pa nekdanji šef Darsovega informacijskega oddelka ravno tedaj upravo družbe opozarjal na nepravilnosti pri javnem razpisu za elektrostrojna dela v koprskem predoru Markovec. Ta je bil januarja letos – zaradi pomanjkljive dokumentacije, na katero je opozarjal Žagar – razveljavljen.