Skupaj na Malti, zamere med Janšo, Novakovo in Zidanškom ostajajo

Na kongresu Evropske ljudske stranke na Malti minuli teden so bili vsi predsedniki slovenske desnice.

Objavljeno
03. april 2017 16.14
Slovenija.Ljubljana.25.01.2012 Predsedniki koalicijskih strank pred podpisom pogodbe.Foto:Matej Druznik/DELO
Zoran Potič
Zoran Potič

Minuli teden je na Malti, ki trenutno predseduje EU, potekal kongres Evropske ljudske stranke (EPP), ki združuje 79 političnih strank iz 41 držav. Na kongresu je bilo 2500 udeležencev in 760 delegatov, iz Slovenije pa so se ga udeležili vsi evropski poslanci iz te politične skupine (trije iz SDS in po en iz NSi in SLS) in predsedniki strank SDS Janez Janša, NSi Ljudmila Novak in SLS Marko Zidanšek z delegacijami, vendar bojne sekire na tem mestu niso zakopali. V medijih je sicer zaokrožila informacija, da so delegacije vseh treh slovenskih strank potovale na Malto na skupnem letalu, vendar to ni bilo res, skupaj je potovala le delegacija NSi, ki jo je vodila Ljudmila Novak, in predsednik SDS Janez Janša, ki je potoval sam.

Kot nam je pojasnil predsednik SLS Marko Zidanšek, se slovenski predstavniki slovenske desnice na kongresu niso družili, ali kakor koli izkoristili priložnost za zgladitev odnosov med njimi. Zidanšek je dejal, da je izmenjal nekaj vljudnostnih fraz z Janšo, več od tega pa ne. Kot je znano, je predsednik SLS pred letom dni očital SDS vmešavanje v njihovo stranko in metanje polen pod nogo, iz tega razloga so iz SLS tudi izključili Marjana Podobnika, ki se je pri obračunu z vodstvom SLS na pomoč obrnil tudi na Janšo. Kaj in o čem sta se Zidanšek in Janša pogovarjala na kongresu, ni znano, Zidanšek pravi, da je šlo bolj za vljudnostno gesto. »Je pa po kongresu čutiti, da vsaka stranka deluje sama zase in da bo verjetno tako tudi v prihodnje,« je ocenil Zidanšek.

Opazovalcem dogajanja na kongresu EPP ni ušel podatek, da predstavniki NSi in SDS niso izmenjali besed, kaj se šele pogovarjali o konkretnih zadevah. Kot je znano, je Ljudmila Novak v zadnjem letu in pol večkrat dejala, da NSi ne zanima sodelovanje s SDS, dokler to stranko vodi Janez Janša. Zato tudi ne preseneča, da je na desnici nastala nova stranka Za otroke, ki cilja ravno na volilno telo NSi, vodi pa jo, kot je znano, bivši član SLS Aleš Primc. Janez Janša je nastopil prvega dne kongresa EPP, ko so dobili besedo predsedniki strank nečlanic EU ali opozicijskih strank.

»Prva liga« EPP je imela govore naslednji dan, ko so govorili predsednik EU Donald Tusk, predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani. Tega dne so nastopili še nemška zvezna kanclerka Angela Merkel, ali pa Viktor Orban in hrvaški premier Andrej Plenković.
Kot pojasnjujejo opazovalci, se je Janša bolj družil s predsedniki ljudskih strank, ki so bolj desno usmerjene, kot sta denimo Viktor Orban, ali Nikola Gruevski (VMRO-DPMNE), do prve lige predstavnikov EPP pa menda ni prišel.

V minulih letih se je za mediatorja med strankami SDS, NSi in SLS ponujal tudi dolgoletni generalni sekretar EPP Antonio Lopez Isturiz, večkrat je bil tudi napovedan njegov prihod v Slovenijo, vendar do tega ni nikoli prišlo.