Slaba milijarda evrov oz. štirje zakoni v rokah poslancev

Poslanci o dodatnih milijonih za zdravstvo in prestrukturiranje bank, ne pa še o nepremičninah in dohodnini.

Objavljeno
20. oktober 2013 20.00
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Z glasovanjem, ali je zdravstveni blagajni nujno takoj zagotoviti dodatnih 42,6 milijona evrov na leto, se bo danes začela oktobrska seja državnega zbora. Prihodnji teden se bo končala z odločanjem o »socializaciji« še desetkrat več vrednega premoženja v bankah.

Pri dodatnem denarju za zdravstveni sistem se je zapletlo že v vladi. DL je nasprotovala predlogu ministra za zdravje Tomaža Gantarja (Desus), da bi več plačevali samostojni podjetniki. Ko so našli kompromis, so koalicijski predstavniki v vrhu parlamenta odločili, da bodo poslanci ta teden po nujnem postopku s povišanjem prispevkov samostojnim podjetnikom prihodnje leto zdravstvu zagotovili dodatnega 12,6 milijona evrov, s povišanjem prispevne stopnje samoplačnikov 13,1 milijona, še 16,9 milijona pa z dodatnimi prispevki od avtorskih in podobnih pogodb.

O upravičenosti nujnega postopka bo na zahtevo SDS danes na začetku seje odločal še celoten zbor. Ponovni premislek o naglici so iz opozicije zahtevali tudi, ker z dodatnim denarjem za zdravstvo parlament deloma le gasi težavo, ko jo je povzročil, ko je s podobno hitrim višanjem DDV iz zdravstvene blagajne v državno preusmeril okoli 15 milijonov evrov na leto.

Opozicija nima možnosti za uspeh, če bo koalicija složna. Je pa prejšnji mesec na ta način onemogočila zakon, ki bi stanovanjskim skladom dovolil polmilijardno dodatno zadolževanje. »Ponovnega« glasovanja opozicija ni zahtevala pri zakonu o bančništvu, ki bi stroške sanacije prevalil tudi na lastnike bančnih obveznic in podobnih instrumentov.

Imetnike bo pri sanaciji bank mogoče razlastniniti ali njihove vrednostne papirje spremeniti v navadne delnice bank. Ukrep se bo nanašal na do pol milijarde evrov premoženja, deloma v lasti institucionalnih lastnikov, a tudi običajnih državljanov. Sprememba, o kateri bo zbor odločal prihodnji teden v torek, je nujna za začetek prenosov slabih terjatev bank na slabo banko, opozarja vlada.

V sredo ta teden zasedanja DZ ne bo, da bi odbor za finance lahko pretresel predloge proračunov za prihodnji leti in spremembo bančne ureditve. Poslanci na oktobrski seji še ne bodo odločali o dveh za potrditev proračunov nujnih zakonih: o nepremičninskih davkih in o ukinitvi dohodninskih olajšav in usklajevanj lestvic.

Z dohodninsko novelo, ki bo najbrž uzakonjena novembra, bi na leto plačali dodatnega 33,2 milijona evrov, od tega po predlogu vlade štiri milijone državljani, ki se vsak dan vozijo na delo v sosednje države.