Slovenija dolguje prispevke za mirovne operacije 11,5 milijona evrov

Če se bo dolg do OZN povečal na 21 milijonov evrov, grozi, da bi Slovenija izgubila glasovalne pravice.

Objavljeno
28. januar 2014 14.54
Posodobljeno
28. januar 2014 14.59
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Slovenija je še vedno dolžnica Organizaciji združenih narodov za neplačane prispevke za mirovne operacije v višini 11,5 evrov, je potrdil minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.

Če se bo dolg do OZN povečal na 21 milijonov evrov, grozi, da bi Slovenija izgubila glasovalne pravice v generalni skupščini ZN.

Zunanji minister Erjavec je srečanje z novinarji izkoristil za opozorilo ministrstvu za finance, da članstvo v tej izjemno pomembni mednarodni organizaciji ni zgolj stvar MZZ, ampak države Slovenije.

Čeprav so si na MZZ ob pripravi proračuna za letošnje leto prizadevali, da bi se postavka za plačilo prispevkov prestavila pod okrilje ministrstva za finance, so se morali zadovoljiti z ustnim zagotovilom, da bo, ko bo potrebno, to krilo finančno ministrstvo.

Kot je pojasnil Erjavec, finančna kriza ne bi smela biti izgovor za državo, ki da nekaj na svoj ugled, saj da prispevke redno plačujejo celo države, ki se soočajo z lakoto in veliko revščino.

Kot je bilo mogoče razumeti Erjavca, Slovenija še ne bo tako hitro odpravila zaostankov pri članarini, ampak bo z obročnimi vplačili vzdrževala še znosen dolg do združenih narodov, da ne bi izgubila glasovalnih pravic.

Erjavec je glede kandidature nekdanjega predsednika republike Danila Türka za generalnega sekretarja OZN dejal, da bo imel Türk na razpolago protokolarne prostore ministrstva za zunanje zadeve, če bo gostil katerega od uglednih in vplivnih državnikov, ki bi lahko odigral pomembno vlogo pri lobiranju v njegovo korist.

Pomoči drugačne oblike pa na MZZ ne predvidevajo, je pojasnil zunanji minister, ker gre pri tem za osebni projekt Türka in ne Slovenije, a ki pa ga podpira slovenska vlada.