MNZ: Vsi, ki imajo nastanitev za migrante, naj to sporočijo

Poziv državnega sekretarja Boštjana Šefica podjetjem in fizičnim osebam.

Objavljeno
14. september 2015 15.47
Posodobljeno
14. september 2015 15.47
Begunci ki so pred nekaj sto metri prestopili grško-makedonsko mejo prihajajo proti begunskem centru v Gevgeliji, Makedonija 31.avgusta 2015. [begunci,skupine ljudi,poti,begunski centri,mivka,stopinje]
Sandra Hanžič, notranja politika, Miha Rubin, Maribor
Sandra Hanžič, notranja politika, Miha Rubin, Maribor

Ljubljana – Notranje ministrstvo bo glede na migracijske tokove v nekaj urah lahko vzpostavilo sprejemne centre za migrante, je pojasnil Boštjan Šefic, državni sekretar. V tem tednu je država sposobna namestiti nekaj tisoč ljudi. Vsak dan bo, zaradi dogovorov z različnimi institucijami, teh mest več, napovedujejo. Šefic zagotavlja, da na varnostnem področju ni nevarnosti.

Po sestanku operativne skupine, zadolžene za pripravo na morebiten prihod večjega števila migrantov, je Šefic pozval državne organe, naj s prostori, ki jih imajo, čim bolj racionalno upravljajo in v primeru večjih potreb poiščejo še nove. Pogovarjajo se tudi z institucijami, ki bi lahko odstopile prostor za več ljudi.

Za nastanitev migrantov, ki bi zaprosili za mednarodno zaščito, je na voljo od 500 do 600 mest, v centru za tujce je prostora dovolj, vendar so jih za vsak slučaj vseeno povečali za sto mest. Nastanitveni centri bodo s pomočjo občin in nekaterih zasebnikov lahko nastanili 2000 ljudi, za dodatnih 3000 bi lahko poskrbeli v šotorskih naseljih.

Izzivi, s katerimi se bodo soočali, bodo: poskrbeti za prehrano, prevoz (za pot od sprejemnih do nastanitvenih centrov se dogovarjajo s slovenskimi železnicami) in zdravstveno oskrbo pribežnikov. Kot ključno je izpostavil postopek sprejemanja v sprejemnih centrih ter njihovo čim prejšnjo namestitev.

Šefic je pozval vsa podjetja, fizične osebe, vse, ki imajo možnost, da ponudijo nastanitev, naj to nemudoma sporočijo.

Beguncev iz Sirije ne bomo vračali

Na notranjem ministrstvu tehtajo dve možnosti: če bodo migranti prišli v »znosnem« številu, bodo izvajali zakonsko opredeljene postopke, v vseh sprejemnih centrih. Če pa jih bo v izredno kratkem času prišlo več, imajo pripravljen rezervni scenarij. Popisali jih bodo za potrebe svoje logistike in za potrebe Rdečega križa Slovenije, ki bo iskal in skušal združevati družine.

Zlasti bolne in mladoletnike brez spremstva bodo čim prej namestili v nastanitvene centre, potem bodo šele na vrsti drugi postopki.

Če bi prihajalo več tisoč migrantov na dan, bo to velik izziv, je priznal Šefic. Na prihodnje dogajanje bo vplivalo več spremenljivk – ali bo Madžarska še sprejemala begunce ter kakšni bodo sklepi EU in tudi Nemčije glede vračanja ljudi, pojasnjuje.

O vračanju migrantov pravi: »Nekateri prihajajo iz varnih držav, med njimi so tudi ekonomski migranti. Naša naloga je, da v prvi vrsti poskrbimo za tiste iz vojnih žarišč, saj je njihovo življenje ogroženo. Nikakor ne bomo vračali beguncev iz Sirije.«

Do četrtka se bodo sestali s predstavniki vseh šestih ključnih občin, ki imajo sprejemne centre – Ilirska Bistrica, Črnomelj, Brežice, Lendava, Grad in Podlehnik. Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, je dejal, da bodo opremo iz državnih rezerv prestavili tja, kjer pričakujejo večje število migrantov – v Podravje, Pomurje in Posavje.

Tiste, ki jih morebiti ne bi mogli sprejeti v sprejemni ali nastanitvene centre, bodo namestili v šotore in zabojnike, je še napovedal. Danes ali jutri bodo objavili seznam kapacitet. »Za nekaj tisoč ljudi jih imamo, iz dneva v dan jih je več, prostovoljci se javljajo, dogovarjamo se z institucijami,« je poudaril Šefic.

Prijeti tujci so bili ekonomski migranti

»Varnostna situacija na naši notranji meji je stabilna, kakor tudi na zunanjih mejah,« je po sobotnem prijetju večje skupine tujcev, ki je nelegalno vstopila v Slovenijo, včeraj ocenil vodja oddelka za državno mejo in tujce na mariborski policijski upravi Boris Ramot. Po njegovih besedah so v soboto okrog ene ure na območju Šentilja s pomočjo uslužbencev Darsa prijeli skupino enaindvajsetih tujcev, državljanov Afganistana in Irana, ki jih je prevažal 43-letni Romun. V Slovenijo jih je pripeljal z Madžarske.

»Tujce smo odpeljali na policijsko postajo za izravnalne ukrepe, kjer smo jih obdelali po zakonu o tujcih, saj nihče ni izrazil želje, da bi pri nas podal vlogo za mednarodno zaščito,« je pojasnil Ramot. Na postaji so jim zagotovili hladen in topel obrok ter ponudili zdravniško pomoč, ki pa je nobeden ni rabil, saj so bili v dobrem fizičnem stanju. Pozneje so jih namestili v Centru za tujce v Postojni, kjer so še vedno, v naslednjih dneh pa naj bi jih predali madžarskim varnostnim organom.

Medtem so romunskega voznika s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljane Afganistana in Irana je Romun prevažal v kombiniranem vozilu, ki ima zadaj transportni del, kjer so nekateri sedeli, nekateri pa stali. Med tujci so bile tudi družine in ena 4-letna punčka, za katero je bilo dobro poskrbljeno. Po podatkih policije gre za ekonomske migrante, ki so bili namenjeni v Nemčijo in na Švedsko, pred vstopom v našo državo pa so že bili v postopkih pri madžarskih, srbskih, makedonskih in grških varnostnih organih.

Omenjena skupina tujcev je sicer ena od večjih, ki so jih po nedovoljenem vstopu v Slovenijo prijeli v zadnjem času. A obenem je Boris Ramot spomnil, da so v preteklosti na območju Ormoža včasih obravnavali tudi po 150 ilegalnih prebežnikov dnevno.

Madžarski bomo poslali deset šotorov

Slovenska vlada je danes na dopisni seji sklenila, da Madžarski, na podlagi prošnje, nameni pomoč pri nastanitvi beguncev prek mehanizma civilne zaščite EU. Iz državnih rezerv zaščite in reševanja jim bodo poslali deset šotorov. Okvirna vrednost pomoči, z vštetim prevozom, je 55.000 evrov. Evropska komisija je 11. septembra ob robu sestanka delovne skupine za civilno zaščito pri Svetu EU pozvala države, sodelujoče v mehanizmu civilne zaščite EU, da v duhu solidarnosti ponudijo pomoč skladno s svojimi zmogljivostmi, je obrambno ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.