Slovenija na evrski skupini »pod razno«

Finančni minister Uroš Čufer bo na zasedanju evrske skupine kolege seznanil s potekom stresnih testov slovenskih bank.

Objavljeno
12. november 2013 18.16
Novinarska konferenca Alenke Bratušek in Uroša Čuferja v Ljubljani 29.maja 2013
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

Bruselj − Finančni minister Uroš Čufer bo na zasedanju evrske skupine v četrtek kolege seznanil s potekom stresnih testov slovenskih bank.

Po navedbah visokega uradnika evrske skupine bo pogovor o Sloveniji potekal pod točko razno. Pojasnil je, da še ni nobenih novih podatkov in številk (o kapitalski luknji v bankah). Tudi časovni načrt da tega ne predvideva.

Slovenski minister se bo v Bruslju sestal s komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom. Tema pogovorov bo slovenski napredek na treh ključnih področjih: sanacije bančnega sektorja, urejanja javnih financ in privatizacije.

Čufer se bo v Bruslju v petek sestal še s komisarjem za konkurenčnost Joaquínom Almunio, ki ima ključno vlogo pri odobritvi prihodnjih državnih pomoči slovenskim bankam. Komisija, denimo, praviloma zahteva, da kapitalskim injekcijam sledi prestrukturiranje bank.

Po navedbah virov pri EU se bosta Almunia in Čufer ukvarjala z vprašanjem, kateri koraki bodo sledili pregledu bančnega drobovja in stresnim testom.