Slovenija praznuje dan upora proti okupatorju

Ob današnjem prazniku, dnevu upora proti okupatorju, se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte leta 1941.

Objavljeno
27. april 2011 08.12
Posodobljeno
27. april 2011 08.16
Ma. Ja, Delo.si
Ma. Ja, Delo.si
Ljubljana - Že od preteklega konca tedna praznik obeležujejo s številnimi slovesnostmi. Kot je sinoči na državni proslavi dejal predsednik republike Danilo Türk, je sporočilo obletnice sposobnost našega naroda, da v odločilnem trenutku prelomi s svojo pasivno preteklostjo. Potrebujemo nov prelom, prelom s tranzicijsko navlako, ki vključuje tajkunstvo in korupcijo, je poudaril.

Predsednik republike je na slovesnosti pred dnevom upora proti okupatorju v ljubljanskem Cankarjevem domu izpostavil še, da je ob 70-letnici začetka boja proti okupatorju prav, da se brez sence dvoma zavedamo, da je bil slovenski narod prav zaradi narodnoosvobodilnega boja med drugo svetovno vojno na pravični strani, ki je bila tudi zmagovita stran in je s sveta spravila zločinski ideologiji nacizma in fašizma.

Slovesnosti po vsej državi

Ob današnjem prazniku v številnih krajih po državi pripravljajo slovesnosti, piše Slovenska tiskovna agencija. Združenje borcev za vrednote NOB Kranj tako pripravlja tradicionalni pohod po gozdnih stezah spominskega parka Udin Boršt. Mestna občina Ptuj in Združenje borcev za vrednote NOB Ptuj pripravljata slovesnost ob državnem prazniku in tradicionalni pohod v Kicar. Slovesnost, ki se je bo udeležila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, pripravljata tudi Združenje borcev za vrednote NOB Domžale in Občina Domžale.