Slovenska kmečka zveza zaenkrat ostaja del SLS

Odločili so se, da bodo na kongresu sodelovali aktivno, po njem pa bodo razmislili o svoji prihodnosti znotraj stranke.

Objavljeno
25. februar 2013 17.34
iza Vlada
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Braslovče - Izvršilni odbor Slovenske kmečke zveze je na današnji izredni seji na Gomilskem obravnaval razmere v stranki pred sobotnim volilnim kongresom SLS. Odločili so se, da bodo na kongresu sodelovali aktivno, po njem pa bodo razmislili o svoji prihodnosti znotraj stranke.

Kot je po seji potrdil predsednik izvršilnega odbora Stane Klemenčič, je bil razlog za izredno sejo predvsem zavrnitev kandidature Larisa Gaiserja za predsednika s strani vodstva stranke.

»Ugotavljamo, da sedanje vodstvo stranke pogosto presliši predvsem naše predloge in pobude ter da se že nekaj časa ne počutimo več kot partner v razgovorih in kot tisti, ki s svojo odprtostjo ter predlogi želi pozitivno vplivati k ljudskosti kot poslanstvu te stranke,« dejal Klemenčič. Dodal je, da ob enem samem kandidatu ne vidijo možnosti izbire, ki bi prispevala k demokratičnosti.

V zvezi z aktualnimi političnimi razmerami so v kmečki zvezi mnenja, da mora stranka za morebitna koalicijska pogajanja počakati do predčasnih volitev, šele takrat pa se bodo glede na rezultat in okoliščine odločali o tem, ali bodo vstopili v novo koalicijo.

Klemenčič je večkrat poudaril, da želi biti kmečka zveza tisti del stranke, ki sliši glas svojih članov in podeželja, a pri prenašanju tega glasu naprej zadnje čase niso bili najbolj uspešni. V kriznih časih vedno obstaja opcija izstopa posameznikov iz stranke, morda tudi kmečke zveze v celoti, a je to po njegovih besedah stvar trenutka in tehtanja, kdaj bi to bilo smiselno ter predvsem, kaj bi prineslo.

»Ocenjujemo, da v tem trenutku še ni dovolj zrel čas za to,« je zagotovil Klemenčič.

Na sobotnem kongresu bodo podprli Franca Bogoviča, saj ob enem samem kandidatu druge izbire niti nimajo. Ob tem pa poudarjajo, da proti njemu osebno nimajo čisto nič, pač pa ga spoštujejo ter cenijo, saj jim je v preteklosti znal velikokrat prisluhniti. Ne strinjajo pa se s tem, da bo na voljo samo en kandidat, saj bi po Hobičevih besedah imel Bogovič največje možnosti za zmago tudi, če bi teh bilo več.