Slovenske evroposlance bomo volili 25. maja

Predsednik države Borut Pahor je za začetek volilnih aktivnosti določil 24. februar.

Objavljeno
12. februar 2014 17.09
Borut Pahor slovenski predsednik v svoji pisarni v Ljubljani 24.decembra 2013.
Pi. K., Delo.si, Zoran Potič, notranja politika
Pi. K., Delo.si, Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Predsednik države Borut Pahor je danes podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Za datum volitev je določil nedeljo 25. maj.

Pahor je ob podpisu poudaril, da je Evropski parlament edina ustanova, ki izraža neposredno politično voljo Evropejk in Evropejcev.. Prepričan je, da se bo za osem sedežev, kolikor jih pripada Sloveniji, potegovalo veliko število list kandidatk in kandidatov.

»Ljudje imajo 25. maja pravico, da ostanejo doma. A imajo tudi možnost, da na nek način odločijo tudi o naši skupni evropski prihodnosti,« je dejal Pahor.

Volilna kampanja predvidoma 25. aprila

Državna volilna komisija pa bo s 24. februarjem lahko začela z vsemi pripravami in postopki, ki so povezani z izvedbo volitev.

Rok za vložitev kandidatur se bo iztekel 25. aprila, ko se bo predvidoma tudi uradno začela volilna kampanja.

Stranke večinoma napovedujejo skromno volilno kampanjo, ki jo nameravajo v glavnem financirati z lastnimi sredstvi.

Na glasovnicah bodo letos tudi oznake političnih povezav nacionalnih političnih strank z evropskimi strankami.

NSi in SLS na skupni listi?

Do konca meseca bo znano ali bosta glasove za konzervativce skupaj nabirali SLS in NSi in tako s skupno listo morda celo prekosili stranko Janeza Janše.

Pri morebitni skupni listi NSi & SLS bi bil nosilec evropski poslanec Lojze Peterle, če skupne zgodbe ne bo, je pričakovati, da bo SLS predstavljal njen predsednik Franc Bogovič.

Na zadnji konferenci SD je Igor Lukšič poudaril, da bodo evropske volitve pomembne toliko kot volitve na nacionalni ravni. Ključno pri SD je, ali bo Lukšič kandidiral na volitvah. Načrte slovenske SD pa lahko prekriža zunajparlamentarna stranka TRS, ki se povezuje z evropsko levico in njihovo zvezdo Aleksisom Ciprasom.

Veliko bolj zapletena zgodba je pri slovenskih strankah, ki sodelujejo z evropskimi liberalci. Te so LDS, Zares, DL in PS. Pogovori o možnem skupnem oblikovanju liste so stekli že pred časom, omenja se tudi možnost nastopa pod zastavo liberalnega evropskega komisarja Janeza Potočnika, a možnosti, da bi se to zgodilo, so precej majhne.

Desus svojih kandidatov na evropskih volitvah ne bo imel, je pa svet stranke včeraj soglasno podprl Vajglovo vnovično, a tokrat nestrankarsko kandidaturo na evropskih volitvah. Vajgl je bil na volitvah v evropski parlament izvoljen leta 2009 na listi stranke Zares. Včeraj je poudaril, da je »zgodba s stranko Zares zaključena«.