Slovenski ideološki spopad na ramenih ruskega medveda in ukrajinske tragedije

Delovni obisk zunanjega ministra Karla Erjavca v Rusiji je pri največji parlamentarni stranki SDS zbudil več sumov.

Objavljeno
29. maj 2014 20.24
Zoran Potič, notranja politika, STA
Zoran Potič, notranja politika, STA

Ljubljana - Slovenska notranje politična trenja pred predčasnimi volitvami se prenašajo tudi na zunanje politične teme. Jutrišnji delovni obisk zunanjega ministra Karla Erjavca v Rusiji je pri največji parlamentarni stranki SDS zbudil več sumov.

Največji je, da se Slovenija pod taktirko Erjavca postavlja preveč na rusko stran v rusko-ukrajinskem konfliktu.
SDS tega zunanjemu ministru ni očitala prvič, ampak že kmalu po izbruhu krize v Ukrajini, ko se je Erjavec ponujal za posrednika med Rusijo in Zahodom. O tem so celo razpravljali na odboru za zunanjo politiko, zdaj pa SDS ponovno zahteva obravnavo na podobno temo, predvsem, kaj namerava početi slovenski zunanji minister v Rusiji, ko pa je ta po prepričanju SDS posredno vpeta v oborožene konflikte na teritoriju Ukrajine.

Jože Jerovšek (SDS) je na popoldanski novinarski konferenci zahteval, da jim Erjavec temeljito poroča o tem, kaj bo počel v Rusiji, ali so njegove aktivnosti usklajene z zvezo Nato in EU, predvsem pa, ali so njegove poti povezane s prodajo Telekoma. V SDS prav tako svetujejo zadržanost pri projektu plinovoda Južni tok.

Erjavec se je na pobudo SDS odzval z oceno, da gre pri napadih nanj očitno za ideološki spopad. To ga preseneča, ker je svoj obisk v Moskvi že napovedal pred več kot dvema tednoma na odboru za zunanjo politiko, gre pa, kot je dejal danes, za pripravljalni sestanek za zasedanje komisije za gospodarsko sodelovanje.

Minister je pojasnil še, da se bo v Moskvi srečal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, kjer se bosta pogovarjala tudi o krizi v Ukrajini in o plinovodu Južni tok.

Erjavec je začuden nad aktivnostmi SDS, ker je prepričan, da tudi ta stranka podpira gospodarsko sodelovanje z Rusijo, kjer se blagovna menjava meri v milijardah evrov.  »Opozicija očitno še vedno živi pod vtisom Berlinskega zidu,« meni Erjavec.

Dodatno dimenzijo problematiziranja slovenske zunanje politike je danes dodal prvak SDS Janez Janša, ki je na socialnem omrežju tviter zapisal, da je bil odpovedan obisk nemškega zunanjega ministra v Sloveniji, preklican
obisk predsednika republike Boruta Pahorja na Bavarskem, župana Zorana Jankovića v Berlinu, Erjavec pa gre v Moskvo.

Na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) pojasnjujejo, da je nemško zunanje ministrstvo prestavilo obisk ministra Frank-Walterja Steinmeierja v Sloveniji in da iščejo nove termine, dogodek pa se ni realiziral zaradi ministrovih neodložljivih obveznosti, ki so večinoma povezane z ukrajinsko krizo.

Obisk predsednika republike na Bavarskem je prav tako prestavljen, verjetno na septembrski termin, ker bo takrat mogoče zagotoviti večjo udeležbo gospodarstvenikov.

Janša je tudi opozoril, da Erjavec deluje v nasprotju s smernicami evropske službe za zunanje zadeve, ki naj bi »močno odsvetovali« srečanja z Rusko federacijo na ministrski ravni. V MZZ menijo drugače, da priporočil ni mogoče tako interpretirati, sicer tudi slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak 19. maja ne bi obiskal Moskve.