Premier Cerar na Weltovem gospodarskem vrhu

»Vrniti je treba zaupanje v ljudi, politiko in skupno prihodnost.«

Objavljeno
13. januar 2016 23.15
Berlin - »Leto, ki je za nami, je bilo velik izziv, to, ki se je pravkar začelo, pa bo odločilno,« je predsednik slovenske vlade Miro Cerar nocoj nagovoril udeležence gospodarskega vrha v organizaciji časopisa Die Welt in založbe Axel Springer v Berlinu. Poleg slovenskega premiera je ugledne gospodarstvenike in politike pozdravil tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, Mira Cerarja pa bo jutri sprejela še nemška kanclerka Angela Merkel.

Slovenski premier je govoril o prejšnjih evropskih krizah, ki so še povečale delitve, populizem in pomanjkanje zaupanja. »Če se hoče Evropa vrniti na tir, moramo ponovno preveriti naše vrednote, spremeniti naš način razmišljanja,« je povedal Cerar. Ljudje morajo ponovno razumeti vrednote skupnosti, varnosti, stabilnosti in sodelovanja, solidarnosti in človečnosti, osebne integritete, znanja in sposobnosti. »Vrniti je treba zaupanje v ljudi, politiko in skupno prihodnost.«

V času, ko je bila Evropa najmanj pripravljena, pa je nastopila še begunska kriza z resnimi posledicami še posebno za države tranzita in končnega cilja. »Hitro smo spoznali, da odločitve posameznih držav zelo vplivajo na vse države članice, ne nujno le na sosednje.« Slovenija je med državami, ki se jih je begunska kriza najbolj dotaknila, zato si Cerar želi končanja sedanjega nereguliranega pritoka migrantov v sodelovanju s Turčijo in drugimi.

Predsednik slovenske vlade se je zavzel tudi za povečanje evropske konkurenčnosti in podjetniškega duha, visokim gostom pa je pobliže predstavil Slovenijo in njene gospodarske dosežke. Povedal je, da je našo državo hudo prizadela globalna kriza, v minulih dveh letih pa beležimo stabilno 2,6-odstotno rast in petodstotno rast izvoza. Brezposelnost je 9,2-odstotna, a pada, držimo se politike nižanja proračunskega primanjkljaja pod tri odstotke BDP.

»Reform ni lahko uvajati, a smo osredotočeni na izboljšanje konkurenčnosti našega gospodarstva, tudi z digitalno agendo in izboljšanjem poslovnega ozračja,« je najuspešnejšim nemškim poslovnežem in drugim premier Cerar je navedel tudi izjemne rezultate pri sodelovanju z nemškimi poslovneži ter povedal, da bomo kljub nekaterim oviram nadaljevali s procesom privatizacije. »Za še večje sodelovanje vas spodbujam, da investirate v Slovenijo. Naš trg je morda res majhen, a dinamičen in dobro uvrščen med Srednjo Evropo, Zahodni Balkan in Sredozemlje.«