Slovenski ugovor zaradi hrvaške kršitve arbitražnega sporazuma

Arbitraža:  Hrvaška prekršila 10. člen arbitražnega sporazuma med vladama Slovenije in Hrvaške.

Objavljeno
02. april 2014 23.12
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb

Zagreb – Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je včeraj hrvaški strani poslalo ugovor zaradi uporabe spornih zemljevidov v razpisni dokumentaciji za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem delu Jadranskega morja. Sporni zemljevidi namreč prejudicirajo rešitev meje na morju.

Hrvaško ministrstvo za gospodarstvo je včeraj objavilo razpis za raziskave in izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem delu Jadranskega morja. Predstavitve so se udeležili predstavniki 40 energetskih družb iz vsega sveta, na razpisu, ki ga bodo zaključili 3. novembra, pa država ponuja možnost raziskav na 29 območjih. Osem jih je v severnem, 21 pa v srednjem in južnem hrvaškem Jadranu. Območja merijo med 1000 in 1600 kvadratnih kilometrov. Prav razpisna dokumentacija za dodelitev 30-letnih koncesij za izkoriščanje nafte in plina v hrvaškem Jadranskem morju pa je povzročila oster ugovor slovenskega veleposlaništva v Zagrebu.

To je, kot so zapisali v ugovoru, hrvaško stran že večkrat neuspešno zaprosilo za podrobne informacije, povezane z morskim območjem, ki je predmet arbitraže, in namero oddajanja tega območja v koncesijo. V razpisu je sporno zlasti območje, imenovano SJ – 01 v severnem Jadranu. Gre za del severnega Jadrana, v katerem se prekrivata zahtevi Slovenije in Hrvaške, končna razmejitev pa bo znana šele po odločitvi arbitražnega sodišča. »Slovenija zato ostro nasprotuje enostranskemu risanju meje na morju in drugim upravnim aktom hrvaških institucij na tem območju,« je še zapisano v slovenskem ugovoru.

Še zdaleč pa ob tem ni zanemarljivo dejstvo, da je v 10. členu arbitražnega sporazuma zapisano, da bosta pogodbenici ohranili sedanje stanje in »se vzdržali vseh dejanj ali izjav, ki bi lahko spor še zaostrili ali ogrozili delo arbitražnega sodišča«.

Če bo slovenska stran po proučitvi lokacij, ki jih namerava Hrvaška oddati v koncesijo, ugotovila, da gre pri spornih zemljevidih za kršitev arbitražnega sporazuma, bo to prvi takšen primer po podpisu dokumenta 4. novembra 2009 v Stockholmu, in sicer le nekaj mesecev pred začetkom ustne obravnave pred arbitražnim sodiščem, ki je napovedana za prvo polovico junija.