Slovenski utrip: na volitvah bi zmagala SDS

Vlado Mira Cerarja podpirajo starejši in izobraženi. Najmanjšo podporo ima pri srednji starostni skupini.

Objavljeno
19. januar 2015 10.09
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Nova Gorica − Vlade Mira Cerarja ne podpira 49,2 odstotka prebivalcev, kaže anketa Slovenski utrip, ki jo pripravlja Fakulteta za uporabne družbene študije (Fudš). Najbolj vlado podpirajo visoko izobraženi (51,3 odstotka), najmanj pa manj izobraženi (31,3 odstotka). Večjo podporo ima tudi pri starejših (47,5 odstotka), najmanj pa v srednji starostni skupini (34,9 odstotka). Na vprašanje o podpori vladi ni znalo odgovoriti 15,4 odstotka vprašanih, zato ima vlada ob neupoštevanju neopredeljenih glasov 41,8-odstotno podporo prebivalcev.

Na volitvah zmaga SDS

Na strankarski lestvici najvišjo podporo še naprej uživa opozicijska SDS pred vladajočo SMC. Za SDS bi glasovalo 11,3 odstotka vprašanih, za SMC 7,3 odstotka vprašanih. Sledijo SD (5,6 odstotka), Združena levica (3,7 odstotka), NSi (2,5 odstotka), Desus (2,1 odstotka) in SLS (1,8 odstotka).

Na vprašanje, katero stranko bi volili, 24,6 odstotka prebivalcev ni znalo odgovoriti, 28,9 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke. 7,8 odstotka sodelujočih v anketi ne bi šlo na volitve, 2,7 odstotka pa bi jih volilo kakšno neomenjeno stranko. Med prebivalci, ki so izbrali eno od ponujenih strank, bi jih SDS volilo 31,3 odstotka, 20,4 odstotka SMC in 15,5 odstotka SD.

Vladi ocena 3

Anketiranci so prvih sto dni mandata Cerarjeve vlade ocenili tudi s šolsko oceno od 1 do 5. Največkrat so vladi namenili oceno 3 (38,2 odstotka), 25,3 odstotka vprašanih pa je vladi namenilo oceno 2. Na vprašanje jih 5,9 odstotka ni znalo odgovoriti. Da bo aktualna vlada zdržala do konca mandata, meni 40,7 odstotka vprašanih.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanja o aktualnih temah, kot sta aktivna evtanazija ter islamski fundamentalizem kot grožnja za Slovenijo. Več kot polovica (52,2 odstotka) prebivalcev meni, da bi morali v Sloveniji dovoliti evtanazijo, ko bolnik to izrecno zahteva. Podobno je pokazala tudi današnja anketa Dela. Na vprašanje ni znalo odgovoriti 6,8 odstotka anketirancev. Če teh ne upoštevamo, 56 odstotkov volivcev meni, da je evtanazijo na izrecno zahtevo bolnika treba dovoliti.

37,5 odstotka vprašanjih meni, da islamski fundamentalizem Sloveniji predstavlja le manjšo grožnjo. Sledijo tisti, ki menijo, da sploh ne predstavlja nobene grožnje Sloveniji (31,9 odstotka). Na vprašanje 6,3 odstotka anketirancev ni znalo odgovoriti. Da predstavlja manjšo grožnjo sicer menijo večinoma starejši (42,1 odstotka), najmanj pa srednja starostna skupina (38,2 odstotka). Da ne predstavlja nobene grožnje, v večini menijo mladi (42,3 odstotka).