SLS: Podatki o poslovanju z davčnimi oazami so v interesu javnosti

Radovan Žerjav: »Davčne oaze omogočajo najbogatejšim, da v svoji državi ne plačujejo davkov.»«

Objavljeno
21. september 2011 11.59
Posodobljeno
21. september 2011 12.30
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - DZ je v torek zvečer sprejel novelo zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranju terorizma, ki jo je pripravila skupina poslancev s prvopodpisanim Radovanom Žerjavom (SLS).

S tem je DZ uzakonil javnost podatkov, katera slovenska podjetja in posamezniki ter v kakšnem obsegu poslujejo s subjekti s sedežem v davčnih oazah v interesu javnosti in tudi poslovnih subjektov, upnikov, delavcev in nenazadnje državne uprave. 

Kot so danes sporočili iz SLS, se poslovanja z davčnimi oazami ne poslužujejo samo gospodarske družbe, pač pa tudi premožnejši posamezniki, ki tako želijo optimizirati davčno poslovanje, kar z drugimi besedami lahko pomeni izogibanje plačevanja davkov.

Davke doma plačujejo butasti in revni

Davčne oaze omogočajo najbogatejšim, da v svoji državi ne plačujejo davkov, je včeraj zvečer ob obravnavi dejal Žerjav in dodal, da torej »davke doma plačujejo samo butasti in revni«.

V skladu z zakonom je treba uradu za preprečevanje pranja denarja sporočiti podatke o vsaki gotovinski transakciji v vrednosti nad 30.000 evrov in kadar v zvezi s transakcijo ali stranko obstajajo razlogi za sum pranja denarja ali financiranje terorizma.

Vlada je k predlogu novele zakona vložila dopolnilo, po katerem podatki, ki jih zbira urad, ne bi bili javni. A ravno javnost podatkov je bistvo zakona, je nasprotoval Žerjav, medtem ko je direktor urada Andrej Plausteiner opozoril, da gre za zaupne transakcije. Javna objava lahko škodi predkazenskemu postopku, kar je bistveno za delo urada in policije, je dejal.

DZ je v nadaljevanju seje dopolnilo vlade zavrnil ter novelo zakona sprejel v predlagani obliki.