SLS: Rez v državne izdatke edina možnost

Predlagani rebalans je prvi korak, sledi priprava strukturnih ukrepov, ki bodo pustili učinke tudi na prihodkovni strani proračuna.

Objavljeno
28. marec 2012 19.09
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - »Vladna koalicija druge izbire, kot ostro zarezati v državne izdatke, nima,« je danes poudaril vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc. Kot je dodal, je celoten varčevalni paket naravnan tako, da deluje progresivno in da se bodo morali najbolj odrekati tisti z višjimi dohodki, poroča STA.

»Predolgo se je čakalo na kakršnekoli konkretnejše reze. V SLS smo že v prejšnjem mandatu opozarjali, da bolj kot bomo odlašali, ostreje bo treba ukrepati, zato je pomembno, da najprej ukrepamo na odhodkovni strani proračuna,« se je Prevc odzval na kritike o enostranskih varčevalnih ukrepih.

O predlogu opozicije, da je rešitev v zviševanju davkov in pospešenem državnem investiranju, je odvrnil, da gre za enega izmed konceptov ekonomske politike, za katerega je bilo veliko priložnosti v minulih letih, da pa denar, pridobljen z zadolževanjem, ni našel poti v investicije in gospodarski razvoj, temveč je nadomeščal manjkajoča sredstva pri tekoči porabi.

»Danes so razmere v skupnem evropskem gospodarstvu popolnoma drugačne, saj na finančnih trgih še vedno vlada nezaupanje, ki so ga povzročile težave nekaterih članic EU. Takšen položaj močno draži zadolževanje držav na tujih trgih. V primeru obsežnejšega dodatnega najemanja kreditov s strani države v prihodnosti kaj kmalu ne bi več zmogli redno servisirati tekočih obveznosti,« je dodal.

Zaradi tega je po njegovih besedah najbolj učinkovit takojšnji ukrep prav omejevanje državne porabe. Finančnim trgom bo po njegovih besedah poslal jasno sporočilo, da je Slovenija še vedno sposobna sama obvladovati javnofinančni primanjkljaj.

Kot je še dejal Prevc, razume nejevoljo državljanov zaradi tako ostrih varčevalnih ukrepov, saj je uspelo Sloveniji življenjski standard višati 20 let in ljudje s čim podobnim še niso bili soočeni.

»Rebalans, kot ga predlagamo, je prvi in osnovni korak, sledi priprava strukturnih ukrepov, ki bodo pustili učinke tudi na prihodkovni strani proračuna. Koalicijske stranke se v popolnosti zavedamo, da alternativ ni, zato trdno stojimo za predlaganim varčevalnim paketom,« je povedal prvi poslanec SLS.