SLS zahteva razlago 47. člena poslovnika DZ

Menijo, da člen pomanjkljivo opredeljuje pooblastila podpredsednikov odborov DZ.

Objavljeno
08. junij 2013 14.23
jer/seja DZ, očala, pogledi, politika
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Vodja poslancev SLS Mihael Prevc je v petek pozno zvečer vložil pobudo za razlago 47. člena poslovnika, ki da pomanjkljivo opredeljuje pooblastila podpredsednikov odborov DZ.

Kot navaja SLS v sporočilu za javnost, se z podrobno razlago člena želijo izognili fiasku, kot se je zgodil v sredo ob sklicu preložitve že sklicane seje odbora za pravosodje. 

To dejanje je bilo, po mnenju SLS, izpeljano navkljub dejstvu, da sta bila tako predsednik tega odbora, kot podpredsednica odbora prisotna v stavbi državnega zbora, dejanje pa je imelo za posledico kaotično dogajanje, ko ne poslanci, predvsem člani delovnega telesa, ne posamezne poslanske skupine niso vedele, ali je seja sklicana v skladu s postopki ali pač ne. Večina izmed opozicijskih poslancev je namreč za sejo izvedela prek televizijskega prenosa.

V SLS poudarjajo, da se zavedajo da Komisija za poslovnik ni arbiter, ki bi razsojal napačno razumevanje oz. kršenje poslovnika za nazaj. Vsekakor pa več kot očitno 47. člena omogoča tako široke interpretacije njegove vsebine, da normalno delo v DZ v okviru delovnih teles ni več mogoče.

V poslanski skupini SLS zato predlagajo:

- da se v poslovnik DZ vnese razlago 47. člena, ki bi omogočala natančnejše tolmačenje tega člena, ki bi v bodoče veljal za vse, ne glede na njihov položaj v poziciji ali opoziciji.

- pripravo natančne razlage 47. člena Poslovnika Državnega zbora RS, v kateri bo natančno opredeljeno, v katerih primerih podpredsedniki delovnih teles lahko opravljajo naloge in zadolžitve predsednika delovnega telesa.

- da podpredsedniki delovnih teles delujejo izključno v okviru pooblastil, ustnih ali pisnih, ki jim jih podeli predsednik odbora.

- da podpredsednik delovnega telesa pridobi polna pooblastila za vodenje odbora samo po pisnem pooblastilu predsednika odbora z izjemo situacij, ko zaradi bolezni ali druge višje sile ni zmožen opravljati svoje funkcije.