SMC dala veliko za frizerske in kozmetične storitve

Vsoto za povračila stroškov kampanj vlada pri rebalansu proračuna pozabila povišati.

Objavljeno
17. april 2015 21.32
jsu-Kongres SMC
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – S pridržki za pravilnost poročanja in poslovanja so računski sodniki ocenili kampanjo SMC pred lanskimi parlamentarnimi volitvami, pred katerimi je ta stranka nastala in na njih dosegla relativno zmago. Računsko sodišče je objavilo poročila o revizijah kampanj SMC, NSi in Zaaba.

Med doslej pregledanimi strankami je SMC s pridržki za poročanje in poslovanje dobila najslabšo oceno. Pridržki so tudi posledica pomanjkanja izkušenj. Kot so opozoril revizorji, je SMC s posebnega računa za kampanjo denimo plačevala račune za običajno poslovanje stranke, ki ni bilo povezano s kampanjo, česar v poročilo o kampanji niso niti vključili. Uradno so prijavili 89.836 evrov stroškov za kampanjo, od tega so 4885 evrov ali krepko čez pet odstotkov plačali za frizerske in kozmetične storitve podjetju Sojer. Med strankami so po strošku za friziranje rekorderji.

Na lanskih volitvah poslancev je SMC volilo 301.563 volivcev. Po zakonu jim za vsakega pripada 33 centov delnega povračila stroškov, skupaj bi torej lahko dobili 99.516 evrov. A jim je računsko sodišče dodelilo le 89.303 evrov, ker znesek povračila ne sme preseči vsote, ki jo je stranka porabila za kampanjo. Vlada mora povračilo po zakonu SMC izplačati v 30 dneh.

Premalo denarja

Ali bo ta denar SMC tudi dobila, pa še ni čisto gotovo. Z rebalansom proračuna je vlada namreč vsoto za povračila stroškov kampanj letos pozabila povišati. Čeprav smo jih z Dela opozorili, da 205.000 evrov, ki jih je prejšnja vlada načrtovala le za povračila po evropskih volitvah, nikakor ne bo zadoščalo, niso predlagali dodatnih slabih 150.000 evrov. Za delna povračil stroškov po lanskih evropskih kampanjah vlada strankam že izplačuje 101.312 evrov. S prvimi povračili po parlamentarnih volitvah, ki jih je v zadnjem tednu določilo računsko sodišče, bo denarja že zmanjkalo, in to prav pri SMC.

Po načelu, da bog najprej poskrbi za svojo brado, je sicer pričakovati, da bodo v vladi našli rešitev in bodo po nemarnosti nenačrtovani denar našli.

NSi vzorno

Krepko več kot SMC je za kampanjo s 172.977 evri porabila NSi, ki je za poročanje in poslovanje dobila boljši oceni revizorjev: dvakrat pozitivno. Na volitvah je stranko Ljudmile Novak volilo 48.846 volivcev, vlada ji bo v mesecu dni morala povrniti 16.119 evrov.

Slabšo oceno od NSi, a boljšo od SMC, je dobila Zaab Alenke Bratušek, ki so ji revizorji pridržek izrekli le za pravilnost poročanja o kampanji, poslovanje pa ocenili pozitivno. Stranko Alenke Bratušek, ki je nastala tik pred parlamentarnimi volitvami – nekdanja premierka je z odstopom izredne volitve lani tudi sprožila –, je volilo 38.293 volivcev in bo zato dobila 12.637 evrov povračila.