SMC ni proti referendumu

V SMC referenduma o zakonski zvezi ne bodo ovirali. ZL: »SMC je s tem pokazala svojo načelnost.«

Objavljeno
17. marec 2015 21.09
jer*Luka Mesec, Združena levica
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Poslanci SMC niso za sklic izredne seje državnega zbora, s katero bi onemogočili zbiranje podpisov nasprotnikov novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih za sklic referenduma. Pri ZL vseeno računajo, da seja bo.

Pri poslanski skupini SMC so se odločili, da ne bodo omejevali demokratičnih vzvodov, ki jih ima naša družba. »Referendum je edini institut, ki velja več kot parlamentarna večina. Ljudstvo ima možnost vzeti odločitev v svoje roke, če se ne strinja z našimi odločitvami,« je pojasnila vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. Pri SMC so dodali še, da so novelo ZZZDR že odločilno podprli in da se zavzemajo za enakost pred zakonom za vse pare. Ostajajo neomajni v svojih stališčih in hkrati spoštujejo mnenja nasprotnikov, eno od njihovih temeljnih načel njihove stranke pa je, kot so zapisali, spoštovanje pravne države, zato nočejo ovirati ustavnih in zakonskih možnosti, ki jih imajo državljani.

ZL: Imamo podporo

Pri Združeni levici (ZL), ki je pobudnica spremembe ZZZDR, so odgovorili, da se trudijo, da ne bi bilo težav s sklicem seje. Kako, nam niso pojasnili, zdi pa se, da bodo brez SMC bistveno teže zbrali potrebnih 23 podpisov za sklic seje, kjer bi se izrekali o dopustnosti referenduma. »SMC je pokazala svojo načelnost s tem, da je stopila korak nazaj. Mi še vedno mislimo, da referendum o zakonu, ki odpravlja protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ni dopusten. Imamo zagotovljeno podporo,« je dejal Matej T. Vatovec (ZL), ni pa razkril, od koga. Poslanske skupine ZL, Zaab in SD, ki so enotno podprle zakon, imajo skupaj 16 podpisov, pri Deusus pa so bili 3 za, 4 proti, 3 pa niso glasovali. Manjšinjska poslanca sta se vzdržala.

Postavlja se vprašanje, ali je seja sploh smiselna, saj bi sklep o tem, da referendum ni dopusten, moralo podpreti vsaj 46 poslancev.