SMC tričetrt milijona dotacij, ob katere sta PS in DL

Teža volitev: poraz bo zarezal tudi v blagajne SDS, SD, in SLS. TRS bo, čeprav postal parlamentarna stranka, dobil manj denarja.

Objavljeno
14. julij 2014 23.40
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Pol milijona dotacij so volivci v nedeljo na letni ravni odvzeli Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića. Skoraj tričetrt milijona pa na leto dodelili novi stranki Mira Cerarja. SMC bo, ko bo njihovo volilno poslovanje pregledalo računsko sodišče, dobila tudi največjo povrnitev stroškov kampanje: okoli sto tisoč evrov.

Stranke s poslanci v državnem zboru za stroške kampanj za vsak glas volivca dobijo 33 centov. Izplačila bodo čez približno pol leta. Sedemnajst centov bodo dobile tudi stranke, ki niso dosegle praga, a sta jih volila vsaj dva odstotka volivcev. To so SNS, PS in najbrž SLS, če ji glasovanja po pošti deleža s 3,98 ne povišajo na 4. Več sto glasov jim bo ob spremembi statusa v parlamentarnega podvojilo povračilo stroškov. Koliko bi stranke lahko dobile, predstavljamo v preglednici, v preračunih pa še ni glasov po pošti.

Takoj pa se bo zgodila za stranke pomembnejša finančna posledica volitev: višine mesečnih dotacij se bodo spremenile z dnevom volitev. Pred tremi leti se je zapletlo, ker so v proračunu načrtovan denar za stranke do začetka decembra, ko so bile volitve, že porabili in za decembrsko delitev po novem ni ostalo nič. Z rebalansom so pred tem vsoto za stranke v DZ znižali, poslanci pa so zavrnili, da bi ustrezno znižali mesečne zneske strankam. Ker so s spremembo strankarske zakonodaje postopke lani popravili, letos zadrege ne bo. Poslanci vsot za stranke ne potrjujejo več. Vrh novega DZ bo moral le prilagoditi podatke rezultatu volitev.

DL in LDS v nedeljo ob vse

Spremembe dotacij iz državnega proračuna, ki so jih povzročile volitve, smo preračunali sami in jih prikazujemo grafično. PS je pri dotacijah največji poraženec tudi, če upoštevamo, da je iz te stranke nastalo še Zavezništvo Alenke Bratušek, ki bo na leto dobilo 142.032 evrov. Z upoštevanjem vsote Zaab je PS na leto ob 366.768 evrov. Celotno dotacijo, ker jih ni volil odstotek volivcev, je izgubila DL. Na letni ravni 228.048 evrov. Brez državne dotacije, na leto skoraj sto tisoč evrov, bo prvič v zgodovini ostala LDS. LDS se pred tremi leti ni uspelo prebiti v DZ, relativno visoko dotacijo pa so letos dobivali, ker je lani na predlog takrat še predsednika DL Gregorja Viranta večina poslancev sistem delitve denarja spremenila v korist manjših strank. Pred tem se je desetina celotne vsote delila v enakih zneskih med vse, preostalo po številu volivcev na volitvah. Od novega leta velja, da se četrtina deli v enakih zneskih. To pomeni: TRS je za 1,22 odstotka na volitvah pred tremi leti letos na mesec dobila 7289 evrov dotacije. Ker je v koaliciji ZL s še dvema strankama v nedeljo dosegla 5,97 odstotka, jim bo skupaj na mesec pripadlo od zdaj pripadlo 14.491 evrov. Finančno gledano je TRS med poraženci: tretjina skupne vsote namreč zanje pomeni le 4830 evrov na mesec.

Še bolj se bo slab rezultat poznal v blagajni SDS, ki bo na letni ravni izgubila skoraj 120.000 evrov, in SD, ki bo na leto ob slabih sto tisoč evrov. Udarec bo hujši za SD, ki ima v bilanci dolgove iz preteklosti pa tudi nižje izhodišče.

Lanska reforma je finančno nekoliko povečala manevrski prostor največjih strank, ki polovico denarja za strokovno pomoč poslancem lahko pretočijo na račune strank. Nekoliko poenostavljeno: za tretjino plače vsakega poslanca lahko zaposlijo uradnike, lahko pa se delu teh zaposlitev odpovedo in denar nakažejo svojim strankam. Do zdaj stranke te možnosti niso uporabile. Ker so vsote odvisne od števila poslancev, bo novost v ureditvi bolj okrepila proračune SMC, SDS in Desusa. Zadnji je med strankami s tradicijo v nedeljo največ pridobil finančno: na letni ravni skoraj 56.000 evrov več državnih dotacij.