SMC vrača reformo o volilni zakonodaji na začetek

Volitve poslancev: Drugo leto bo spet široka javna razprava.

Objavljeno
25. november 2014 20.25
uho*SMC
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Predsednik republike Borut Pahor je pred letom dosegel načelno soglasje strank, kako bi s popravki sistema volitev poslancev in dvigom praga zagotovili, kar zahteva ustava. A je padla vlada, volitve so odpihnile del akterjev in zgodba je na začetku.

Strokovnjaki, civilna družba, stranke in drugi bodo januarja v DZ lahko predstavili, kaj bi spreminjali pri volitvah poslancev, lokalnih oblasti in drugih funkcionarjev, je danes odločil odbor za notranjo politiko. Potrdili so predlog o široki razpravi, ki ga je prejšnji teden napovedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ko je večina poslancev zavrnila Zdusov predlog, da bi poslance volili po kombiniranem sistemu.

V odboru so iz opozicije ugovarjali, da je bilo splošnih razprav že veliko, da od tega ne bo koristi ter da bi morala SMC predlagati spremembe in pridobiti dvetretjinsko večino. Lipicerjeva je odgovorila, da je znano, da je SMC za ohranitev sorazmernostnega sistema z ukinitvijo okrajev in preferenčni glas, za možnost elektronskih volitev in znižanje starosti za volilno pravico na 16 let, a da hočejo slišati tudi glas volivcev in vseh drugih.