SMC za zdaj zaupa v Banko Slovenije, poslanci še v dvomih

V SMC zaenkrat nepravilnosti pri ravnanju Banke Slovenije niso zasledili.

Objavljeno
13. februar 2015 14.01
Posodobljeno
13. februar 2015 14.01
vidic/podpis koalicijskega sporazuma
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Na podlagi doslej pridobljenih informacije v zvezi z ravnanjem Banke Slovenije pri ukrepih za sanacijo bank imajo v SMC »vsekakor zaupanje v to, kar nam je sporočil guverner,« je pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer. Informacije po njenem »potrjujejo, da so bili procesi izvedeni transparentno, odgovorno in preverljivo«.

Kustec Lipicerjeva je v današnji izjavi za medije kot »izjemno pomembno« izpostavila, da pristojne institucije pridobijo celovite informacije o vseh izvedenih postopkih in odločitvah Banke Slovenije, piše STA. »To je potrebno pridobiti v čim krajšem možnem času, z namenom, da se lahko vsi zastavljeni procesi neobremenjeno in nemoteno nadaljujejo oz. da se morebitne nepravilnosti nemudoma razkrijejo in se s tem povezano razkrije tudi odgovornost zanje,« je izpostavila.

Glede trenutne situacije v SMC ocenjujejo, da so vsi postopki v teku. Organi pregona so prejeli kazensko ovadbo, guverner Boštjan Jazbec pa se je odzval na medijske očitke. »Počakati moramo na rezultate,« je poudarila Kustec Lipicerjeva. »Če so očitki upravičeni in se bodo morebitne nepravilnosti dokazale, pričakujemo, da bodo v skladu z zakonodajo sledile ustrezne sankcije in posledice.«

V SMC zaenkrat nepravilnosti niso zasledili. »V okviru prvih preverb in korakov nismo ugotovili, da bi bilo kar koli netransparentnega,« je povedala Kustec Lipicerjeva. Metodologija je obstajala in vse institucije so bile z njo seznanjene. Prav je sicer, da v primeru očitkov institucije še enkrat preverijo, ali je sistem odgovornosti potekal ustrezno. A »če verjamemo navedbam Banke Slovenije in guvernerja, ne vidimo problemov«, je pojasnila.

Vladni predstavniki - podpredsednik vlade Boris Koprivnikar, prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan - so sicer po četrtkovi seji vlade dejali, da glede na informacije finančnega ministra Dušana Mramorja in državne sekretarke Mateje Vraničar za zdaj ni razlogov za dvom v pravilnost ravnanj Banke Slovenije, vendar pa v vladi kljub temu zahtevajo več informacij.

V DZ še dvomi o ukrepih za sanacijo bank, SDS za preiskovalno komisijo

Dvomi med poslanci se niso polegli. NSi je poslanske skupine pozvala k podpisu zahteve za izredno sejo na to temo, SDS pa bo predlagala ustanovitev preiskovalne komisije.

V NSi odziv na predlog za sklic izredne seje DZ glede ravnanj Banke Slovenije pričakujejo do torka, večina poslanskih skupin pa je predlogu že izkazala naklonjenost. Kot je v izjavi novinarjem pojasnil vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin, želijo na seji od guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca zlasti odgovor glede pravne podlage za razlastitev imetnikov podrejenih obveznic in glede metodologije za izračun bančne vrzeli.

Kot je glede prvega pojasnil Tonin, sta v EU pravno zavezujoča le uredba in direktiva, medtem ko za zahtevo, da se pri sanaciji bančnega sistema razlasti tudi lastnike podrejenih obveznic, po njegovih besedah slonijo dogovori med uradniki na Evropski komisiji.

Sicer pa je Tonin spomnil na zadnje stresne teste bank in ugotovitev, da se je nekaterim državam dalo lažje predpostavke, medtem ko so se za Slovenijo uporabljali izrazito negativni kazalci. Tako v NSi od guvernerja pričakujejo pojasnilo, zakaj je Banka Slovenija na to pristala. Objavljen povzetek metodologije za izračun bančne vrzeli pa po Toninovem mnenju ni tisto, kar bi bilo dovolj.

SDS za pregled delovanja BS od začetka tranzicije

Tudi prvak SDS Janez Janša je v današnji izjavi novinarjem v DZ zagotovil, da bodo v stranki podprli vse ukrepe v smislu razčiščenja tega stanja. »A težava se ni skotila v času tega mandata, pač pa je bila Banka Slovenije že od samega začetka neka sveta krava - pod vsemi guvernerji -, ki se je izogibala vsakemu nadzoru,« je bil oster Janša. Izpostavil je, da je SDS že razmišljala o spremembi zakonodaje.

Tako je po njegovih besedah potrebna tudi resna parlamentarna preiskovalna komisija, ki bo šla v globino in bo pogledala delovanje centralne banke od samega začetka tranzicije naprej. Janša upa, da bodo tudi ostale poslanske skupine tak predlog podprle.

Predsednik SDS je še dejal, da je nekaj pojasnil s strani Banke Slovenije sicer bilo, vendar je še več odprtih vprašanj. Tako pričakuje, da bo današnja seja komisije za nadzor javnih financ osvetlila zadevo do konca. Vabljeni sta obe strani, tudi »člani t.i. slovenske trojke«.

Če odgovorov ne bo, Janša napoveduje, da bodo terjali odgovornost, in to ne le odgovornost guvernerja Boštjana Jazbeca. To stanje v Banki Slovenije se namreč po njegovih besedah vleče že dolgo. Janšo sicer najbolj moti, kot je pojasnil, da so bili komitenti Probanke in Factor banke obravnavani drugače kot imetniki podrejenih obveznic, čeprav je šlo za nižjo vnaprej zagotovljeno zaščito komitentov teh zasebnih bank, ki se jih ni pustilo v stečaj. To je bil po njegovem mnenju izvirni greh in je odgovornost guvernerja.

ZL: So bile banke preveč dokapitalizirane?

Ostri so tudi v ZL, saj menijo, da guverner s svojimi pojasnili ni ovrgel sumov, ki so se v javnosti pojavili glede razkritij v osrednji banki, pač pa je odprl še več vprašanj. Tako so še vedno sumi, da so bile slovenske banke preveč dokapitalizirane, da je bila njihova vrednost načrtno podcenjena in da je osrednja banka z izigravanjem metodologije odigrala ključno vlogo, je v izjavi novinarjem povedal vodja poslancev ZL Luka Mesec.

Vse to so po njegovem mnenju razlogi, zaradi katerih bi moral Jazbec najmanj ponuditi svoj odstop, vlada pa sprožiti forenzično preiskavo Banke Slovenije ter ugotoviti, ali je prišlo do poneverb dokumentov ali drugih nepravilnosti pri metodologiji in kakšno vlogo je pri tem imelo vodstvo banke in Evropska komisija.

»Zdi se, da so takratna vlada, vodstvo Banke Slovenije in evropska komisija vse to peljali z roko v roki,« je oster Mesec. Po njegovih besedah so v ZL načeloma naklonjeni ideji za izredno sejo DZ na to temo in tudi ustanovitvi preiskovalne komisije. Je pa obenem poudaril, da le politični nadzor nad osrednjo banko ni dovolj, pač pa je zaradi njene nedotakljivosti potreben kazenski pregon.

Vladni predstavniki – podpredsednik vlade Boris Koprivnikar, prvak DeSUS Karl Erjavec in predsednik SD Dejan Židan – so sicer po četrtkovi seji vlade dejali, da glede na informacije finančnega ministra Dušana Mramorja in državne sekretarke Mateje Vraničar za zdaj ni razlogov za dvom v pravilnost ravnanj Banke Slovenije, vendar pa v vladi kljub temu zahtevajo več informacij. Tako bo postopke pri sanaciji bank pred vladno ekipo v kratkem zagovarjal guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.