Sociolog Mandelc: Izraz levi fašizem je vprašljiv

Preiskovalna komisija o ekstremističnih skupinah je zaslišala Damjana Mandelca. Opozicija: Bolj politično kot strokovno.

Objavljeno
17. oktober 2013 14.39
rsi*policija
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Sociolog Damjan Mandelc je v zaslišanju pred preiskovalno komisijo DZ o ekstremističnih skupinah predstavil predvsem delovanje desnih skrajnih skupin.

Ocenil je, da je v Sloveniji nekaj sto posameznikov, ki se združujejo v skupine. Prepoznavali naj bi se po imenu, simbolih in logotipih, pogosto pa se združujejo na koncertih ali v spletnih skupinah.

O desnem ekstremizmu ...

V svetu je desni ekstremizem po njegovih besedah označen za rasističnega, ksenofobnega in nasilnega, včasih tudi populističnega. Pojavlja pa se tudi v političnih vrstah, za katere so značilne nestrpnost in nedemokratični vzorci. Porast radikalnih desničarskih gibanj izrazitejši ob večjih družbenih spremembah, je prepričan.

O levem ekstremizmu ...

Mandelc meni, da delovanje skrajne levice v Sloveniji ni podobno delovanju skrajne desnice, saj prva za dosego ciljev »ne uporablja nasilnih strategij«.

»Skrajno vprašljiv« je tudi izraz »levi fašizem«, je prepričan, saj »zamegljuje posledice desnega fašizma«.

Opozicija: Razprava strokovna, a tudi politična. »Ni omenil volkov samotarjev«

Več opozicijskih članov komisije - Franc Pukšič (SLS), Eva Irgl in Dragutin Mate (oba SDS) - so Mandelcu zaradi izjave, da se sam »ponosno umešča na levico«, očitali, da je bila njegova razprava bolj politične kot »ekspertne narave«.

»Tudi po strokovni plati pa je bila predstavitev pomanjkljiva,« je dejal Mate. »Med ekstremisti denimo ni omenil volkov samotarjev pa tudi nestrpnih do politično drugače mislečih«, je pojasnil Mate.

Mate: Zapravljanje časa in denarja

Preiskovalna komisija je po oceni Mateja farsa, saj je že komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pred časom soglasno predlagala vladi spremembo zakonodaje s tega področja. »Vlada bi jo lahko že pripravila, a se ni nič zgodilo,« je pojasnil Mate. Zato je razprava na tej komisiji po njegovih oceni zapravljanje časa in denarja.

Na koncu so se vsi strinjali, da je treba obsoditi ekstremizme v vsakršni obliki. Član komisije iz vrst SD Srečko Meh je med drugim poudaril, da je ekstremizem treba obsoditi, pa »naj gre za levega ali desnega«.

Po zaslišanju Mandelca bodo člani komisije predvidoma zaslišali še nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Damirja Črnčeca.

Črnčec o islamskem radikalnem ekstremizmu

»V Sloveniji lahko govorimo tako o levem in desnem kot tudi o islamskem radikalnem ekstremizmu, vse te pojave pa je treba obravnavati po enakih merilih,« je na seji preiskovalne komisije o ekstremizmih poudaril nekdanji direktor Sove Damir Črnčec.

Da bi jih tudi vnaprej uspešno preganjali, pa bi bilo treba ekstremizem najprej definirati, je poudaril. »Definicijo bi potrebovali že zato, ker orodja policije in obveščevalnih služb za pregon ekstremizmov ta čas niso zadostna.«

Definicijo bi bilo po njegovih besedah mogoče oblikovati na podlagi opredelitve ravnanj, ki bi bila določena kot skrajna. Lažjo obliko takšnih ravnanj bi lahko opredelili kot prekršek, težjo obliko pa kot kaznivo dejanje.

Ekstremizem lahko sicer opredelimo tudi kot ravnanje, ki se na drugi ravni stopnjuje v nasilni ekstremizem, na tretji ravni pa v terorizem. In sam terorizem je po njegovih besedah že natančno opredeljen, medtem ko ekstremizem ne.