Sodišče razrešilo strankarsko dilemo

Solidarnost bi morala denar podariti v dobrodelne namene, je zapisalo računsko sodišče, a v Solidarnosti za to uradno še ne vedo.

Objavljeno
24. julij 2016 18.54
Ustanovitev stranke Solidarnost (Damjan Mandeljc Marina Tavčar Kranjc in Uroš Lubej) 14.12.2013 Ljubljana Slovenija
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – S stavkom, da mora Solidarnost denar nakazati v humanitarne namene, ne pa vrniti SD, je računsko sodišče odpravilo dileme, kje bi moralo končati 41.324 evrov. Toliko dotacij SD je Solidarnost od zadnjih volitev do aprila letos dobila mimo zakona.

Dilemo je računsko sodišče odpravilo po pregledu, kako je stranka SD izvedla popravljalne ukrepe. Po pregledu poslovanja SD v volilnem letu 2014 so revizorji od SD zahtevali popravni ukrep: preklic navodila državnemu zboru, naj vsak mesec 2175 evrov dotacije, ki bi po rezultatu volitev pripadala SD, nakazuje Solidarnosti.

Solidarnost: To ni o nas

Računsko sodišče je s tem odgovorilo, kaj bi morala Solidarnost storiti z denarjem, ki ga je dobila mimo zakona: podariti ga mora v humanitarne namene. Ko smo zaradi tega v Solidarnosti preverjali, ali so to storili in kaj to zanje pomeni, so nam odgovorili: »Porevizijsko poročilo se izrecno nanaša na stranko Socialni demokrati, in ne na stranko Solidarnost. Ko bo stranka Solidarnost prejela kakršno koli uradno odločbo računskega sodišča, ki bo stranki naložila ukrepanje, se bomo na to ustrezno odzvali.«

Od volitev julija 2014 do konca tistega leta je Solidarnost od SD dobila 8700 evrov dotacij. Do aprila letos, ko je SD preklicala navodilo, naj državni zbor financira Solidarnost, pa 41.324 evrov. Nakazovanje denarja je SD preklicala aprila, torej približno mesec dni pred zahtevo računskega sodišča. Zato so bili revizorji s poročilom SD o popravljalnih ukrepih, ki so jih izvedli, še preden je računsko sodišče to zahtevalo, zadovoljni.

Na dilemo, kaj storiti z denarjem, ki ga je dobivala Solidarnost, pa je računsko sodišče odgovorilo, da so poslanci pred tremi leti določili izjemno ostro ureditev pri nedovoljenih nakazilih pravnih oseb, ki ne dovoljuje vračanja pomotoma podarjenega denarja. Pomote morajo stranke podariti v dobrodelne namene. Če jih ne, jih lahko doletijo visoke globe.

To ni proračunsko nakazilo

Poslanci so z reformo sistema financiranja strank in kampanj, ki je začela veljati v volilnem letu 2014, celo prepovedali skupno financiranje kampanj. Na evropskih volitvah zato SLS, če bi spoštovala zakon, ne bi smela sofinancirati skupne kampanje z NSi, po kateri sta bila za poslanca izvoljena Lojze Peterle in Franc Bogovič. Na vrat na nos so zaradi zapleta poslanci leta 2014 dodatno popravljali ureditev. Pri dotacijah po volitvah je drugače: tam zakon jasno določa, kako in v katerih primerih se denar deli med stranke, ki so skupaj nastopile na volitvah. A stranka Solidarnost na volitvah s SD ni kandidirala na način, ki ga določa zakon. S SD so podpisali dogovor, da bodo njihovi kandidati nastopili na listi te stranke. Uradno pa je kandidirala le SD. In zato je le ta upravičena do dotacij. Za Solidarnost je bila državna dotacija pomemben »vir« denarja. Lani so, kot trdijo v letnem finančnem poročilu, zbrali 35.927 evrov, od tega je bilo 26.099 evrov dotacij. O odzivu stranke, da uradno niso obveščeni in zato ne bodo storili ničesar, je neuradno med revizorji slišati, da je sicer res, da revizije Solidarnosti ni bilo, a po objavi stališča računskega sodišča je kristalno jasno, kaj bi po zakonu morala storiti. Revizija pa bo letno poslovanje tudi te stranke najbrž še ujela, je slišati.