Sodišče začasno zadržalo imenovanje direktorja RTVS

Do vsebinske odločitve sodišča RTV ne sme nadaljevati obnove postopka in glasovanja o kandidatih za direktorja RTV.

Objavljeno
09. junij 2014 18.25
Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka v svoji pisarni v Ljubljani 21.marca 2014.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - RTVS je začasno odredbo delovnega sodišča glede postopka imenovanja generalnega direktorja izpolnila in jo bo spoštovala, pojasnjuje v. d. predsednika programskega sveta RTVS Mitja Štular.

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in Nataša Pirc Musar sta prejšnji teden prejela sklep o začasni odredbi, ki do vsebinske odločitve ljubljanskega delovnega in socialnega sodišča prepoveduje nadaljevanje obnove postopka in glasovanja o kandidatih za generalnega direktorja RTVS.

Tudi Pirc Musar bo počakala

Pirc Musarjeve je po prejemu odredbe sodišča izrazila pričakovanje, da bo lahko danes prišla v službo, kar pa se ni zgodilo. »Počakala bom na dokončno odločitev sodišča, seveda pa so stvari lahko rešljive prej, če programski svet prisluhne temu, kar je reklo sodišče,« je danes povedala za STA.

»Vprašanje je, ali bo Radiotelevizija Slovenija vložila ugovor na začasno odredbo ali sprožila spor. Oni lahko na ta način zavlačujejo, veliko je na njih, jaz pač čakam,« je še dodala Pirc Musarjeva.

Štular pa je v današnji izjavi zapisal, da je programski svet RTVS zaradi odredbe sodišča zaustavil nadaljnje izvrševanje svojih sklepov o obnovi postopka imenovanja generalnega direktorja, vključno s ponovnim glasovanjem o kandidatih. Spomnil je, da je bilo ponovno glasovanje na dnevnem redu seje, ki so jo sklicali za 6. junija, po prejemu odredbe pa so jo odpovedali.

Sicer je Štular programske svetnike nacionalne RTV hiše pisno seznanil z odredbo sodišča ter sodnimi spori med RTVS in Pirc Musarjevo. »Sodni spori se rešujejo na sodiščih, zato na vaša podrobnejša vprašanja žal ne moremo odgovarjati,« je opozoril. Po njegovih besedah delo na RTVS zaradi vložene tožbe ni ogroženo, saj ima zavod v. d. generalnega direktorja Marka Filija.

Pirc Musarjeva se je obrnila na delovno in socialno sodišče, ker RTVS z njo ni sklenila delovnega razmerja kljub temu, da jo je programski svet 7. aprila izvolil za generalno direktorico RTVS. Postopek je svet nato obnovil, saj je DZ razrešil dva svetnika RTVS zaradi neizpolnjevanja pogojev za člana programskega sveta.

Programski svet RTVS je 23. maja na izredni seji ponovno glasoval o petih kandidatih za generalnega direktorja, a nobeden od njih ni dobil dovolj glasov. Svet je zato za v. d. generalnega direktorja imenoval dosedanjega prvega moža RTVS Fillija.

Sodišče je v začasni odredbi med drugim ugotovilo, da programski svet RTVS ne more sam razveljaviti lastnih sklepov niti vanje kako drugače posegati, kot je to storil s sklepom o obnovi postopka imenovanja generalnega direktorja.