Sodniško društvo: »Med nami ni naših in vaših«

Odzvali so se na pritiske v sodstvu, ki spremljajo proces v zadevi Patria.  Brez odgovora sodniku Marku Šorliju.

Objavljeno
08. julij 2014 21.17
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – »Sodniško društvo nikoli ni poznalo delitve na naše in vaše, pač pa je ves čas delovalo v skladu z nalogami stanovske organizacije, v zadnjem času predvsem z varstvom sodnikove neodvisnosti in samostojnosti ter varovanjem ugleda sodnikov. Nikoli doslej se ni in se tudi ne bo vpletalo v kakršna koli politična obračunavanja ter delitve na podlagi političnih in drugačnih prepričanj članov društva, saj nas prav različnost bogati.« Tako je v današnji izjavi izpostavil glavni odbor Slovenskega sodniškega društva in se s tem odzval na pritiske v sodstvu, ki spremljajo proces v zadevi Patria.

Sodniško društvo, ki ga vodi Janja Roblek, je spomnilo na zakonsko zavezo sodnikov, po kateri se sodnik v javnosti ne sme vnaprej izrekati o pravnih in dejanskih vprašanjih, ko gre za zadeve, o katerih še ni pravnomočno odločeno oziroma v katerih je vloženo izredno pravno sredstvo. Načela neodvisnosti, tudi notranje sodnikove neodvisnosti, nepristranskosti in nezdružljivosti so izpostavljena v številnih domačih in mednarodnih dokumentih, iz katerih med drugim izhaja, da morajo sodniki svoje delo razmejiti od ideoloških, osebnih in strankarskih vplivov ter interesov, ki bi utegnili ovirati njihovo strokovno presojo. Načelo nezdružljivosti je treba razumeti in razlagati tudi v razmerju do sodnikove politične vzdržnosti.

Zato sodniško društvo, tako glavni odbor, ne bo dovolilo, da bi se ga izrabilo za kakršna koli politična obračunavanja, niti da bi se ga vpletalo v notranja trenja na kazenskem oddelku vrhovnega sodišča. Zato tudi ne bo odgovorilo na poziv vodje tega oddelka vrhovnega sodnika Marka Šorlija. Ta je društvo pozval, naj se čim prej opredeli do »nedemokratičnega ravnanja« Branka Masleše. Šorli je namreč prepričan, da je predsednik vrhovnega sodišča na dnevih slovenskega sodstva svoj nagovor zlorabil za osebni obračun z ustavnim sodnikom Janom Zobcem, sicer možem vrhovne sodnice Barbare Zobec, ki je zaradi tega iz sodniškega društva izstopila.

Toda glavni odbor v nastopu Masleše ne prepoznava obračuna z Zobcem niti z vodjem opozicije Janezom Janšo. Šlo je za odziv na javne napade na sodstvo in sodnike, in tudi predsednik vrhovnega sodišča ima pravico do svojega mnenja.