Soglasja o fiskalnemu pravilu še vedno ni

Parlamentarne stranke brez dogovora tudi v novem krogu pogajanj. PS predlaga zapis v zakon.

Objavljeno
09. avgust 2012 20.39
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Politika še vedno ni našla skupnega jezika glede fiskalnega pravila. Poslanci in strokovnjaki koalicije in opozicije se tudi po današnjem sestanku delovne skupine ne strinjajo, kakšno fiskalno pravilo – če sploh – vnesti v ustavo.

Pozitivna Slovenija zdaj predlaga, da bi fiskalno pravilo o uravnoteženih javnih financah zapisali v zakon, ne pa v ustavo, saj je zakon ob morebitnih neskladjih lažje popraviti, nam je po sestanku pojasnila poslanka opozicijske PS Maša Kociper.

Koalicija po njenem nad takšno rešitvijo ni navdušena. »Ni bilo zaključkov, to je bil še eden teh sestankov, občutek imam, da je delovna skupina bolj posledica reševanja politične krize,« meni Kociprova. Dvetretjinske večine za poseg v ustavo, na katerega je vlada julija skoraj vezala zaupnico, zaenkrat ne zagotavljajo niti glasovi poslancev druge opozicijske stranke SD.

»Še vedno imamo različne poglede, nekateri menimo, da bi moralo besedilo biti bolj decidirano in povedati več kot osnovno, predvsem na ravni izvedbe,« pravi predstavnica SD v skupini Alenka Kamnar.

Predstavniki koalicije, predvsem iz ministrstva za finance, zaenkrat vztrajajo, da bi sam zapis pravila v ustavo pustili bolj na načelni ravni, bolje pa bi ga definirali v izvedbenih zakonih proračuna.