Šoltes: Brez politične podpore reforme sistema ni mogoče izpeljati

Šoltes na očitke Lukšiča odgovarja: V vladi ne bi zastopal stranke, ampak bi skušal ukrepati.

Objavljeno
16. januar 2014 16.57
Posodobljeno
16. januar 2014 17.08
Pi. K., Delo.si, T.S., An. B., notranja politika
Pi. K., Delo.si, T.S., An. B., notranja politika

Ljubljana - Igor Šoltes, nekdanji vodja računskega sodišča, je bil včeraj na pogovoru pri predsednici vlade Alenki Bratušek, kje sta se pogovarjala o možnosti prevzema zdravstvenega resorja.

Šoltes ima podporo zdravniških organizacij, ki so ga na položaj tudi predlagale. Zaenkrat pa je vprašljiva politična podpora, prvak SD Igor Lukšič je namreč včeraj dejal, da je predlog »precej neokusen,« danes pa dodal, »da je popolnoma nelogično in skregano s kakršnokoli politično higieno, da za kandidata za ministra za zdravje dobimo nekoga, ki predstavlja stranko v nastajanju.«

»Na pogovore, da bi prevzel ministrstvo za zdravje, sem bil povabljen kot strokovnjak in ne kot strankarski človek,« na očitke prvaka SD Igorja Lukšiča odgovarja Šoltes.

Njegova stranka Verjamem naj bi nastala spomladi, vendar to ni povezano z njegovim morebitnim vstopom v vlado Alenke Bratušek. Šoltes namreč pravi, da v vladi ne bi zastopal stranke, ampak bi skušal ukrepati na področjih, ki jih dobro pozna in kjer so največje težave - to so investicije, kjer odteka javni denar.

»Zdravstvo je področje, ki ne bi smeli biti rezervirano za to ali ono politično opcijo,« poudarja Šoltes in dodaja, da bi reševanje problemov "stabiliziralo razmere" in ne obratno, kot trdi prvak SD.

»Ob tem se mi pojavlja resen dvom o smiselnosti prevzema resorja, v katerem bi bil vnaprej obsojen na težave pri realizaciji vseh zahtevnih projektov in reform. V resorji so ključne naloge reforma sistema, finančna stabilizacija zdravstva in preprečevanje korupcije. Tega brez politične podpore ni mogoče izpeljati,« je dejal Šoltes.

Na očitek Lukšiča, da bi bila njegova kandidatura nedemokratična, nekdanji predsednik računskega sodišča odgovarja: »Nedemokratično bi bilo omejevanje ustanavljanja političnih strank ali društev«. Odločitev, ali bo kandidiral za ministra, bo sprejeta prihodnji teden, je še povedal.

V kabinetu Alenke Bratušek zapleta ne komentirajo. Po naših informacijah Šoltes resno ostaja v igri za ministra, odločitev pa bo padla predvidoma prihodnji teden. Bratuškova se bo z Lukšičem srečala najkasneje v ponedeljek, ko bo redni sestanek predsednikov koalicijskih strank.

Šoltes sicer ima podporo DL, njen predsednik Gregor Virant je danes dejal, se mu kakovost zdi pomembnejša od strankarske kombinatorike, tudi od tega, da utegnejo imeti ministra stranke, ki ni v DZ. Proti njegovi kandidaturi nima nič tudi Karel Erjavec, ki pa sicer pričakuje, da bo Desus še vedno imel dva ministrstva.

Ministrstvo za zdravje je namreč vodil Tomaž Gantar iz kvote Desusa, ki je odstopil novembra lani.