Šoltes dela stranko, Židan pa politični blok

Stranke pred volitvami: Prvi korak Desusa za predvolilno koalicijo s SD. Jankovićevo »malo presenečenje« Popović?

Objavljeno
03. junij 2014 21.12
Igor Šoltes na zaključni konvenciji stranke Verjamem 21.5.2014 Ljubljana Slovenija
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Slabih šest tednov pred parlamentarnimi volitvami, razpisanimi za 13. julij, bo jutri ustanovljena še tretja politična novinka – stranka Verjamem Igorja Šoltesa. V Desusu bodo medtem prižgali zeleno luč za začetek predvolilne koalicije s SD.

Izvršni odbor stranke upokojencev bo storil prvi korak k sodelovanju in svojemu predsedniku Karlu Erjavcu podelil mandat za začetek pogovorov o skupnem predlogu za mandatarja. Ali bo to Erjavec ali predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan, bo odvisno od tega, katera od partnerskih strank bo dobila boljši volilni rezultat. »Desus običajno odloča o tem, kdo bo sestavljal vlado. Na tak način pa bodo volivci točno vedeli, kdo bo mandatar, če bodo volili katero od obeh strank,« je za Delo potrdil Karl Erjavec.

Pri tem bi se SD na skupni kandidatni listi utegnili pridružiti predstavniki »vstajniške« stranke Solidarnost. Formalno v tej stranki sicer nadaljujejo tudi pogovore z Zavezništvom Alenke Bratušek, vendar je po naših informacijah večina v stranki prepričana, da imajo več stičnih točk z Židanovo levo koalicijo kot z liberalnimi ekonomskimi nazori Uroša Čuferja, ki je pomembno soustvarjal program ZaAB. Dokončno odločitev, s kom in kako se bodo povezali, bodo sprejeli predvidoma do četrtka. Malo verjetno, a ne povsem izključeno ni niti, da bi se odločili nastopiti samostojno, zlasti, če bi ustavno sodišče ugodilo njihovi ustavni presoji poletnega datuma volitev.

Verjamem najbrž med zelene

Eno ključnih vprašanj bo, s kom – če sploh – se bo v dneh po današnjem ustanovnem kongresu povezala Šoltesova stranka. Načrtovani politični blok premierke v odstopu bi bil namreč brez stranke Verjamem močno oslabljen. Vrednost političnih delnic nekdanjega predsednika računskega sodišča in njegovih strankarskih somišljenikov, povečini nekdanjih študentskih funkcionarjev, je močno narasla po tretjem najboljšem rezultatu na evropskih volitvah. Šoltes bo na kongres prispel naravnost iz Bruslja, kjer se kot novopečeni evropski poslanec pogovarja, v katero družino evropskih političnih strank se bo vključil. »Na podlagi dosedanjih sestankov ocenjujemo, da so nam programsko in organizacijsko najbližji zeleni,« odgovarjajo v njegovem štabu.

Oglasil se je tudi ljubljanski župan Zoran Janković in napovedal »malo presenečenje« glede predvolilnega povezovanja. To najverjetneje pomeni sodelovanje s stranko koprskega kolega Borisa Popoviča, ki je na zadnjih parlamentarnih volitvah s stranko Avion združil moči s SDS Janeza Janše. Na politični levici vplivna Zveza borcev NOB se je danes pomenljivo zavzela za »izvolitev poštenih in sposobnih poslank in poslancev, ki sami ali njihove stranke niso obremenjeni s kaznivimi dejanji ali utemeljenimi očitki korupcije«.