Šoltes ustanovil stranko, a na volitvah ne bo kandidiral

Šoltes je na ustanovnem kongresu svoje stranke poudaril, da bodo v ospredje dajali ljudi in ne kapitala.

Objavljeno
04. junij 2014 21.19
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Kranj – Po uspehu na nedavnih evropskih volitvah, kjer je Igor Šoltes z dobrimi desetimi odstotki dosegel tretji najboljši rezultat, je njegovo društvo Verjamem preraslo v stranko. Novopečeni evropski poslanec pa na listi svoje stranke ne bo kandidiral za poslanca državnega zbora.

Še vedno pa ni znano, kako bo stranka nastopila na junijskih volitvah. Organi stranke se bodo v prihodnjih dneh odločili, ali bodo sklenili zavezništvo s stranko Alenke Bratušek in skupaj sestavili 88-člansko kandidatno listo, ali pa bodo sprejeli povabilo za sodelovanje s SD. Igor Šoltes je danes ostal skrivnosten; dejal je, da mu je osebno bliže »politika, ki postavlja človeka pred kapital«. Več o tem pa bo najbrž znano po jutrišnjem sestanku s predsednikom SD Dejanom Židanom. Predsednik Desusa Karl Erjavec, ki bo s socialnimi demokrati skoraj zagotovo sklenil predvolilno zavezništvo, je ocenil, da so vse nove stranke po svoji vsebini bolj liberalne kot socialne in omenil možnost povolilnega sodelovanja zgolj s Stranko Mira Cerarja.

Kongres in domnevni botri

Ustanovitev stranke nekdanjega predsednika računskega sodišča so sicer spremljali očitkov o skrivnostnih ozadjih nastanka najmlajše politične stranke. Za to naj bi se močno zavzemal zlasti krog nekdanjih študentskih funkcionarjev, z nekdanjim predsednikom Študentske organizacije univerze v Ljubljani Zvjezdanom Mikićem na čelu. Kongres Verjamem je bil namreč organiziran v vsega nekaj dneh, Šoltes pa pri organizaciji zaradi obveznosti v Bruslju praktično ni sodeloval.

»Tako kot običajno v naši politični kulturi se pri ustanavljanju strank vedno iščejo ozadja in botri. Zagotavljam vam, da ne mene ne stranke ni nihče ugrabil,« je nekaj več kot sto kongresnikov v kranjskem hotelu Creina prepričeval Šoltes.

Dejal je, da stranka Verjamem ni »instant zgodba«, a se hkrati izvzel iz domače politike in se odločil predsedovati iz Bruslja. Tako bodo na parlamentarnih volitvah v prve vrste postavili štiri strankine podpredsednike.

To so danes postali dekanja jeseniške visoke šole za zdravstveno nego Brigita Skela Savič, nekdanji direktor triglavskega narodnega parka Martin Šolar, županov svetovalec v občini Kobilje Boštjan Horvat in novogoriški odvetnik Gregor Veličkov, ki je leta 2010 neuspešno kandidiral za tamkajšnjega župana. Slabo uro trajajočega kongresa brez kakršnihkoli vsebinskih razprav so se udeležili večinoma širši javnosti neznani posamezniki, med njimi tudi športni funkcionar Jelko Gros ter nekdanji davčni inšpektor Đorđe Perić.