Šoltesova Verjamem čez noč nezanimiva za povezovanje

Ker se je Igor Šoltes odpovedal kandidaturi na volitvah za DZ, so njihove politične »delnice« močno padle.

Objavljeno
05. junij 2014 23.32
Šoltes
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – V sredo ustanovljena stranka Verjamem je po uspehu na evropskih volitvah veljala za enega ključnih členov pri povezovanju leve sredine. Ker se je njen predsednik Igor Šoltes odpovedal kandidaturi na volitvah za DZ, pa so njihove politične »delnice« močno padle.

Predsedujoči SD Dejan Židan se je danes zvečer sicer sestal s Šoltesom, a se za skupni nastop na volitvah ali kakšno drugo obliko predvolilnega zavezništva nista dogovorila. Čeprav novopečeni evropski poslanec zagotavlja, da stranke Verjamem niso »ugrabili študentski botri«, je dal Židan jasno vedeti, da nad povezovanjem s Šoltesovimi v SD niso več navdušeni. »Ko smo začeli pogovore o sodelovanju, smo se pogovarjali z uglednim posameznikom, ki ima za sabo dober rezultat na evropskih volitvah. V sredo se je stanje spremenilo,« je izjavil.

Sodelovanja z Verjamem pa še niso povsem odpisali v Zavezništvu Alenke Bratušek. Ocenjujejo, da ima nekdanji predsednik računskega sodišča kljub vsemu še vedno dovolj ugleda v javnosti, vendar niso povsem prepričani o »ad hoc« izbranih kadrih njegove stranke. Je pa za stranko premierke v odhodu Šoltesova odločitev, da se po tretjem najboljšem rezultatu na volitvah za EU na parlamentarnih ne bo pomeril, precej hud udarec, saj ZaAB s tem praktično nima več nobenega močnega političnega partnerja. Morda bi stvari lahko nekoliko spremenil ponedeljkov kongres DL, kjer bodo po odstopu ustanovitelja Gregorja Viranta volili njegovega naslednika. Člani stranke so nominirali dva kandidata. Poslanca Bojana Starmana in znova tudi Viranta, sicer naklonjenega povezovanju z Bratuškovo. Soglasja h kandidaturi danes še ni dal.

Kaj je koalicija za mandatarja

Pač pa sta zelo blizu dogovora SD in vstajniška stranka Solidarnost. Po naših informacijah so pogovori o skupni kandidatni listi v zaključni fazi, stranki pa bi se lahko dokončno uskladili že v prihodnjih dneh. Hkrati se bodo v SD povezali tudi v predvolilni »socialdemokratski blok za vse generacije«, kjer bo njihov partner Desus.

To pomeni, da bosta dosedanji koalicijski partnerici na volitvah nastopili vsaka s svojo kandidatno listo, po njih pa ponudili skupnega kandidata za mandatarja. Ali bo to Dejan Židan ali Karl Erjavec, bo odvisno od volilnega rezultata. Sodelovanje njunih strank pa najverjetneje pomeni tudi »nenapadanje« v predvolilnih TV soočenjih, ki bodo pomembno vplivala na odločanje državljanov. Erjavec poudarja, da želijo biti s skupnim nastopom zlasti protiutež Janezu Janši in njegovi SDS, pričakovati pa je tudi, da bosta partnerici poskušali za vse neuspehe odhajajoče vlade poudariti zlasti odgovornost Alenke Bratušek.

Na koalicijo SD in Desusa se je danes odzval tudi prvak SDS Janez Janša. »Zdaj se hčerka pridružuje materi,« je komentiral in s tem namignil na čas ustanavljanja obeh strank. V začetku devetdesetih se je namreč del stranke Desus povezal v tedanjo Združeno listo socialnih demokratov (ZLSD) Janeza Kocijančiča, del stranke pa je nadaljeval samostojno.