Sorodstvene vezi na sodišču

Na okrajnem sodišču v Kočevju zaposlili hčerko vodje urada.

Objavljeno
29. junij 2015 18.04
Sodišče v Ljubljani 14.aprila 2014
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Oktobra lani je bil objavljen razpis za zasedbo delovnega mesta pravosodni sodelavec-vodja vpisnika na okrajnem sodišču v Kočevju. Zaposlitev je dobila sorodnica tamkajšnje vodje urada predsednika sodišča.

Na javni natečaj, v katerem se je zahtevalo peto stopnjo izobrazbe in najmanj leto delovnih izkušenj, se je prijavilo petnajst kandidatov, od katerih jih je štirinajst ustrezalo razpisnim pogojem. Pet kandidatov je imelo VII. stopnjo izobrazbe, devet pa V. Na pisni del so se uvrstili štirje, najboljši dve kandidatki pa na pogovor. Ena od njih je bila Jasna Golob, hči Marjete Golob, ki na kočevskem sodišču dela že od leta 1982 in je vodja urada predsednika sodišča.

Golobova je po opravljenih pisnih preizkusih in ustnem razgovoru dosegla 11,8 točke več od protikandidatke in po odločitvi natečajne komisije decembra lani zasedla delovno mesto.

Higiena in zakon

V natečajni komisiji je poleg še dveh članic sedela tudi Irena Starc, zaposlena na kočevskem sodišču. Glede na to, da gre za znanko Marjete Golob, nas je zanimalo, zakaj se ni izločila iz postopka odločanja. Zadeve ni želela komentirati. Zanikala je, da bi bili z Golobovo prijateljici, češ da sta sodelavki, potrdila pa je njuno prijateljstvo na facebooku. Izločitev Starčeve bi bila zato morda res higienična (umestna), a po zakonu o splošnem upravnem postopku ni bila potrebna.

Sicer pa je Jasna Golob na tem sodišču zaposlena že od leta 2006, ko je postala odpravnica pošiljk. Tedaj se je na razpis za to delovno mesto poleg nje prijavila še ena oseba. Tako za odpravnika pošiljk kot vodjo vpisnika je bila zahtevana peta stopnja izobrazbe, ki jo je Golobova pridobila s poklicno maturo, opravljeno pri Zavodu za razvoj, izobraževanje in svetovanje (ZARIS). Kdaj točno je maturo opravila in na katerem izobraževalnem programu, nismo izvedeli, saj gre za osebne podatke. Predvidevamo pa, da je maturirala leta 2005.

Ko so zaradi upokojitve uslužbenca lani na sodišču začeli iskati vodjo vpisnika, se je prijavila na razpis, v katerem je bilo zaželeno, da ima kandidat pridobljene delovne izkušnje na vpisnikih, ki se vodijo na sodišču. Ali jih je imela, nismo izvedeli, ker je bil ta podatek samo zaželen in ne zahtevan! Kakorkoli, danes je Golobova na kočevskem sodišču vodja dveh vpisnikov: v pisarni nepravdnih in zapuščinskih zadev ter pisarni kazenskih zadev.

Novi naslednik

Sicer pa sodišče še vedno vodi Blaž Volf, ki smo ga v Delu omenjali, ko smo pisali o tem, da na kočevskem sodišču kar štirje od petih sodnikov niso imeli izdelane ocene sodniške službe več kot tri leta, med njimi tudi Volf. Februarja se mu je iztekel šestletni predsedniški mandat, zdaj pa je začasni predsednik. S sodnega sveta so sporočili, da postopek iskanja njegovega naslednika še teče.