ŠOS ne razume Vizjaka: »Pred časom smo stali na istem bregu«

ŠOS od ministra zahteva, da reformo trga dela znova preuči, njih pa vključi v nadaljna usklajevanja.

Objavljeno
07. september 2012 14.09
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) se je s predlogom reforme trga dela, ki ga je včeraj javno predstavil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, seznanila prvič.

V naslednjih dneh bodo predlog temeljito proučili in pripravili lastne vsebinske pripombe in stališča, so zapisali v izjavi za javnost. Kljub temu pa že sedaj ugotavljajo, da bo tak predlog v primeru sprejetja v državnem zboru negativno vplival tudi na študentsko delo in njegovo socialno komponento, ki ga je z zadnjimi varčevalnimi ukrepi že doletela visoka dodatna obdavčitev.

V ŠOS so začudeni nad Vizjakovim predlogom, s katerim so v času Pahorjeve vlade »stali na istem bregu« in ostro nasprotovali malemu delu. Vlada sedaj »skozi zadnja vrata uzakonja malo delo, ki je bil v preteklosti z 80-odstotno podporo državljanov odločno zavrnjen«.

»Stališča ŠOS do idej malega dela, pa naj bo to poimenovano tudi kako drugače, so jasna in že izražena v preteklosti«, dodajajo.

Vizjaka zato pozivajo, da predlagano reformo trga dela znova preuči zlasti z vidika urejanja začasnega in občasnega dela, omejitev, ki jih le-to prinaša, in seveda vzpostavljanja zadostne zaščite in nadzora. Od ministra pričakujejo, da ŠOS, kot enakopravno ostalim socialnim partnerjem, vključi v nadaljnja usklajevanja o reformi trga dela, saj je bilo večkrat poudarjeno, da je namen novih predlogov ravno izboljšanje položaja mladih in njihovega vstopa na trg dela.