Spomenka Hribar: Bojim se, da Janković druge priložnosti ne bo dobil

Hribarjeva ne podpira ideje o vladi narodne enotnosti. Ivo Oman ocenjuje, da bo težko prišlo do kakršne koli vlade.

Objavljeno
28. december 2011 17.20
Posodobljeno
28. december 2011 17.51
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Starosta slovenske politike Ivan Oman in sociologinja ter nekdanja političarka Spomenka Hribar ugotavljata, da je politična situacija v državi zapletena in da je težko napovedovati, kako se bodo stvari odvijale vnaprej, poroča STA.

Ivan Oman meni, da je ideja o vladi narodne enotnosti taktična poteza, zato bo težko prišlo do kakršne koli vlade, ker je situacija dokaj čudna. Po njegovih besedah je popolnoma legitimno, da si Lista Virant, SLS in Desus želijo vlado narodne enotnosti in bodo tudi preverili možnost njenega oblikovanja. Kot je povedal, si oni očitno želijo vlado, kjer najbrž ne bi bila udeležena glavna rivala v tej politiki.

Poudaril je, da ni nikjer zapisano, da bi mandat moral dobiti prvi oziroma zmagovalec relativnih volitev. Logično pa je, da je mandatar tisti, ki uspe sestaviti ustrezno večino, torej najmanj 46 glasov v DZ.

Če bi denimo druga največja stranka SDS predlagala predsednika stranke Janeza Janšo v primeru, da Zoran Janković ne dobi zadostne večine v DZ, pa je po mnenju Omana prav tako vprašljivo, če bi tudi on dobil večino v DZ, dokler obstaja še neka tretja koalicija.

O tem, kako se bo vse skupaj razrešilo, je težko imeti mnenje, je povedal Oman in dodal, da sicer za zdaj ne pričakuje novih volitev in meni, da bodo stranke našle rešitev.

Sociologinja Spomenka Hribar meni, da tehnična vlada ne pride v poštev, ker je situacija preveč zapletena. Tako daleč, da bi morali imeli vlado narodne rešitve, pa tudi nismo.

Opozarja, da je parlament za to, da sta pozicija in opozicija. Opozicija mora obstajati, kar pa ne pomeni, da ne more delovati konstruktivno, je dejala Hribarjeva.

Pa tudi v primeru oblikovanja vlade narodne enotnosti bi se po njenem mnenju vsa sedaj obstoječa nasprotja prenesla v vlado. Razlike so prevelike, preveč je egov, da bi lahko to igralo neko pozitivno, konstruktivno vlogo, dodaja.

Po njeni oceni je do zagate prišlo zaradi ravnanja najverjetnejšega mandatarja Zorana Jankovića, ker je hotel »z glavo skozi zid pripeljati svojo kandidatko za predsednico parlamenta. Tako se v demokraciji ne dela, treba je iskati soglasje, kompromise. Janković je zato izgubil prvo rudno in bojim se, da druge runde zanj ne bo.«

O pobudi t.i. trojčka Liste Virant, Desus in SLS pravi, da lahko vsak da pobudo. Vprašanje pa je, kdo bo imel zadostno število poslancev, da bo lahko sestavil vlado in ta bo dobil mandatarstvo. Da sedaj nekateri govorijo o prevarah, se ji zato zdi nesmisel.

»Vsi so bili izvoljeni v parlament in parlament ima nalogo, da sestavi in izglasuje vlado. Kakšen predznak bo imela, ne vemo,« pravi Hribarjeva. Sam meni, da bi morala biti levosredinska, vendar bo težko, ker je Janković zaigral prvo karto, meni Hribarjeva.