Spominska plošča po aferi JBTZ odkrita

Dogodek je spremljalo več sto ljudi, prinesli so cvetje in transparente v podporo Janezu Janši.

pet, 31.05.2013, 13:06

Ljubljana - Na Roški cesti v Ljubljani so danes Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl ob 25. obletnici afere JBTZ odkrili spominsko obeležje. Manjkal je četrti od vpletenih v afero JBTZ Ivan Borštner. Dogodek je spremljalo več sto obiskovalcev, nekateri so prinesli cvetje, nekateri pa tudi transparente v podporo Janši.

Na obeležju je v nekaj stavkih opisan proces proti četverici in delovanje Odbora za varstvo človekovih pravic. Slovesnega odkritja spominskega obeležja so se udeležili predsedujoči takratnemu Odboru za varstvo človekovih pravic Igor Bavčar, publicist Igor Omerza, zgodovinar Jože Dežman, načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, številni poslanci SDS in njihovi podporniki.

Na transparentih v podporo Janši v sojenju v zadevi Patria med drugim piše »Vladavina prava namesto Masleše in Fišerja«, »Sodbe se še vedno pišejo v Murglah «in »Kučan režira 1988&2013«. 

Kot podrobno pišemo v današnjem Delu se je afera JBTZ se je začela 31. maja 1988, ko so uslužbenci Službe državne varnosti zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti priprli takratnega sodelavca Mladine Janeza Janšo, vojaški varnostni organi pa pripadnika JLA Ivana Borštnerja. Štiri dni pozneje, 4. junija 1988, so priprli še novinarja Mladine Davida Tasića, vojaški tožilec pa je obtožil tudi tedanjega urednika Mladine Francija Zavrla.

Konec julija je senat vojaškega sodišča Borštnerja obsodil na štiri leta zapora, Janšo in Zavrla na poldrugo leto zapora, Tasića pa na pet mesecev. Sredi oktobra 1988 je vrhovno sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Tasiću pa zvišalo kazen na deset mesecev zapora. V začetku avgusta 1989 so pogojno izpustili Janšo, za njim pa še Tasića in Zavrla, medtem ko se Borštner aprila 1990 ni vrnil na prestajanje kazni.

Bavčarjev odbor je pred obsodbo četverice organiziral množične proteste pred stavbo vojaškega sodišča na Roški cesti v Ljubljani. Državljani so med drugim protestirali proti postopku v srbskem jeziku in sojenju civilistom pred vojaškim sodiščem. Proces je imel tudi širše politične implikacije, saj je spodbudil nastajanje novih političnih organizacij.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
48 komentarjev
Nejc b. o.

Ta pametni se prebujajo.
novice iz Tbilisija, a ti si rdeč?

01. junij 2013, ob 23:29:57
preacher man

novice iz Tbilisija

Branimire ne klobasaj. Obsojni so bili potem pa za vzorec odsedeli. Potem pa so jih pomilistili. Spet kršitev. Obsodilo jih je zvezno sodišče. Torej bi jih lahko samo to tudi pomilostilo. Še enkrat. Zelenec branimier imam kar nekaj kilometrosv za sabo. Tako da ne mi ga tupiti. In še nekaj ti janševik branimire. Pošteno bi bilo da bo sedaj JJ obsojen in da odsedi. Glej saj tudi njegov prijatelj Ivo sedi. Problem je samo v neusklajenosti let. Ivo je dobil desetaka, tu nekje okoli te številke bi bilo že ok tudi za JJ okocho.

01. junij 2013, ob 21:01:26

Ti, zeleni pametnjaković z dolgo kilometrino se najprej malo umiri, pa ohladi, ugrizni se za jezik, potem pa gobezdaj. Ne veš kdo jim je sodil, kdo jih je obsodil, kdo pomilostil in kdo je razveljavil obsodbo. Vzemi si v roke Osnove pravoznanstva, preberi, potem pa vprašaj kaj ti ni jasno.
Jasno pa ti ni nič v zvezi s sodvtvom.
Še kaj, potentnež?

01. junij 2013, ob 21:58:42
novice iz Donecka

Branimire ne klobasaj. Obsojni so bili potem pa za vzorec odsedeli. Potem pa so jih pomilistili. Spet kršitev. Obsodilo jih je zvezno sodišče. Torej bi jih lahko samo to tudi pomilostilo. Še enkrat. Zelenec branimier imam kar nekaj kilometrosv za sabo. Tako da ne mi ga tupiti. In še nekaj ti janševik branimire. Pošteno bi bilo da bo sedaj JJ obsojen in da odsedi. Glej saj tudi njegov prijatelj Ivo sedi. Problem je samo v neusklajenosti let. Ivo je dobil desetaka, tu nekje okoli te številke bi bilo že ok tudi za JJ okocho.

01. junij 2013, ob 21:01:26
Diaz

Bavčar je na TV Odmevih priznal sokrivdo za izbrisane .........

tako !

sedaj pa naj odškodnine plača on in pa tisti, ki bodo krivdo priznali šele jutri ali pa pojutrišnjem !! .........

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

ne razumem namreč, ZAKAJ bi moral za njihove napake sedaj plačevati jaz ??

BRUHHHHHHHHHHHHHHhhhhhhhhhhhhhhhh !

01. junij 2013, ob 10:41:14
preacher man

novice iz Tbilisija

Šlo je za deanje,ki je bilo v nasprotju z zakonodajo tedaj veljavne države. Šlo je za protizakonito posest vojaških dokumentov, ki so imeli neka kvazi navodila. Torej če se sklicujemo na zakonitost bi morali po tedaj veljavni zakonodaji odsedeti. Zanima me kako se sedaj lahko neki dešnjakarski posrančki sklicujejo na zakonitost, če pa so tedaj zagovarjali kršenje zakonov. To enostavno ne more biti. Full stop

.-.

Če bi bil vsaj malo razgledan, bi vedel, da so "odsedeli".

Pri obnovi postopka pa je bila sodba razveljavljena.

01. junij 2013, ob 09:47:10
novice iz Donecka

Šlo je za deanje,ki je bilo v nasprotju z zakonodajo tedaj veljavne države. Šlo je za protizakonito posest vojaških dokumentov, ki so imeli neka kvazi navodila. Torej če se sklicujemo na zakonitost bi morali po tedaj veljavni zakonodaji odsedeti. Zanima me kako se sedaj lahko neki dešnjakarski posrančki sklicujejo na zakonitost, če pa so tedaj zagovarjali kršenje zakonov. To enostavno ne more biti. Full stop.

01. junij 2013, ob 09:17:46
preacher man

Bralka

Kje ste še videli, da si spomenik postavljajo sami sebi, razen v Iraku Husein sam sebi.


.-.-
Če je to spomenik - v resnici je spomimnska plošča - potem imamo v Sloveniji nekaj tisoč spomenikov, ki so jih postavljli posameznim skupinam komunistov- revolucionarjev za vsak ilegalen sestanek, ki se je zgodil pred in po vojni. Bili so tako brezobrazni, da so plošče postavljli po zasebnih hišah, tudi kmetijah, čeprav so lastniki nasprotovali. Še danes jih ne smejo odstraniti, ker so spomeniško zaščitene.
V TEJ HIŠI SO SE DNE... SESTALI KOMUNISTI.... IN ODLOČILI, DA SE UPREJO.....
Da, na tisoče je takšnih bedast plošč.

01. junij 2013, ob 08:41:47
Lenny

počnejo..., sorry

01. junij 2013, ob 08:30:27
Lenny

skam

Kje ste še videli,da sami sebi postavljajo spominsko ploščo mislim,da to gre lahko v knjigo rekordov2
Ah, nič posebnega v Severni Koreji in na Kubi to onejo ves čas...kaj čmo, sorodna mentaliteta, pač.

01. junij 2013, ob 08:26:48
skam

Kje ste še videli,da sami sebi postavljajo spominsko ploščo mislim,da to gre lahko v knjigo rekordov.

01. junij 2013, ob 08:02:07
PUPIL

Ta plošča ni spomin na odbor in JBZT. Ta plošča je javni opomin vsem, ki smo se dovolili postaviti za nekoga, ki je varnem zavetju lizal sladoled.

Čeprav gredo osli le enkrat na led, bomo žal Slovenci šli večkrat.

01. junij 2013, ob 07:46:26
Neznan

Tega bedaka Bavčarja poslušam in?.

31. maj 2013, ob 22:27:47
krucyfix

Baje so JJ opazili zadnjič v Londonu ko je nesel svojo voščeno lutko v Madame Toussauds

31. maj 2013, ob 21:50:08
Lenny

Spodaj nekje sem prebrala Lubeevo izjavo o Janši in bavčarju...in se z njo popolnoma strinjam...
Oba sta intenzivno prispevala k razsulu Slovenije, tako na ekonomskom, kot pravnem in političem področju...

31. maj 2013, ob 21:44:14
srecko

To kar so kradli,so jemali za svojo korist in prodajo,vendar so jih ujeli in iz tega je nastala vsenarodna vstaja. V bistvuso bili le mali huligančki in iz njih so naredili narodne junake,ki so postali največji lopovi in teroristi.Pri vsej tej lumpariji sem sodeloval ampak teh bedakov nisem mogel več poslušati.Nažalost tudi slepa kura zrno najde,ampak ti pogoltneži bodo pohrustali Slovenijjo.Hanzek je res?

31. maj 2013, ob 21:01:34
Start me Up

Komentar je kršil Pogoje komentiranja na spletnem portalu Delo, zato je bil izbrisan.

31. maj 2013, ob 20:08:53
preacher man

"Če bi molčal Borštner, bi bilo seveda zelo težko končati proces proti Tasiću in Janši."

Če bi ne bilo ZKS in njihove SDV tega problema sploh ne bi imeli.
Zatorej. obsodimo slovenske komuniste!

31. maj 2013, ob 19:53:16
Delolo

''Janšo še danes cenim kot dobrega sogovornika. Če bi molčal Borštner, bi bilo seveda zelo težko končati proces proti Tasiću in Janši. Če bi molčal Janša, verjetno ne bi bil obsojen Zavrl. To so dejstva. Nikomur od njih seveda ni mogoče očitati ničesar. Toda glede na to, da je Janša v Premikih najine pogovore opisal precej drugače, kot so potekali v resnici, in da pri presojanju vseh drugih upoštevajo izjemno visoka moralna merila, je vendarle treba poudariti, da se je z mano pogovarjal prostovoljno in da je, še več, vse izjave v zvezi z vojaškim dokumentom, ki so odločilno kompromitirale druge osumljence v procesu proti četverici, dal sam in prostovoljno. In to kljub izrecnim opozorilom preiskovalnega sodnika, da se mu o tem z mano sploh ni treba pogovarjati.''


Ivan Janez Janša si zasluži povsem svojo ploščo z velikim napisom
- "V spomin in čast izdajalcu, ki je prostovoljno namočil sotovariše, da bi rešil svojo rit"

31. maj 2013, ob 19:33:24
preacher man

...
MENS SANA

Janša in Bavčar sta imeni, ki ponazarjata propad slovenske elite. Janša je državo razumel kot orodje za pridobivanje politične moči, Bavčar kot orodje za pridobivanje ekonomske moči. Sta tudi dva obraza naše pravne države. Janša je obraz dela klike, ki ga roka pravice očitno ne bo nikoli dosegla, Bavčar obraz tistega njenega dela, ki bo morda vendarle moral odgovarjati za svoje prestopke.

Uroš Lubej
---------
Sam bi k Uroševi analizi dveh ključnih likov v zgodovinskem dogodku leta 1988 dodal le še to:
Oba lika bosta danes največji madež na sicer upravičeni slavnosti, kajti ne moreta se izogniti moralni odgovornosti za dva velikanska greha, za katera sicer nedvomno nikoli ne bosta pravno odgovarjala: Janša za poosamosvojitveno trgovino z orožjem in Bavčar za izbrisane.

31. maj 2013, ob 09:56:51
.-.-

Sramota za človeka, ki se vedno sklicuje na ustavno določilo o domnevi nedolžnosti, za potrebe aktualno političnih dogodgov, napiše:
"za dva velikanska greha, za katera sicer nedvomno nikoli ne bosta pravno odgovarjala: Janša za poosamosvojitveno trgovino z orožjem .."

V Uradnem listu RS, št. 33/1991 z dne 28. 12. 1991 je objavljena USTAVA REPUBLIKE SLOVENIJE,
ki določa

27. člen
(domneva nedolžnosti)
Kdor je obdolžen kaznivega ravnanja, velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo.


Le stari udbovci, z najbolj pokvarjenim pogledom na osamosvojitev, ki so tudi izvedli aretacije po nalogu ZKS, lahko napišejo tako žaljive besede.

31. maj 2013, ob 19:21:08
preacher man

krivica

Na sliki so sme zgube, beda od bede, ljudje ki živijo na naš račun in se nam smejijo-. Ampak, nekoč , nekje , na neugotovljiv dan , na neugotovljiv kraj , tudi njim ne bo več do smeha. Upam da bodo lačni in zapuščeni. To je dovolj. Pa naj dolgo živijo srečno, lačni.

.-.-

Tudi hudobni, pokvarjeni ljudje morate živeti.

31. maj 2013, ob 19:19:09
krivica

Na sliki so sme zgube, beda od bede, ljudje ki živijo na naš račun in se nam smejijo-. Ampak, nekoč , nekje , na neugotovljiv dan , na neugotovljiv kraj , tudi njim ne bo več do smeha. Upam da bodo lačni in zapuščeni. To je dovolj. Pa naj dolgo živijo srečno, lačni.

31. maj 2013, ob 19:07:01
wladymyr

V suverenosti lastne države - Roška – brez odložka!

Ljubljana se je prebudila iz zamrznitve totaliotarizma, ko so zaznali ljudje, da bi morali propasti v enotnosti jugoslovanpščine ne le s sprejetjem tujega jezika in cirilične pisave, ampak uniformirano pod kompartijsko vnovično skrajno represijo. Samostojna in suverena slovenska država se je začela z žrtvami!

Afera? 25. obletnica tistega sojenja JBTZ, Slovenija in Ljubljana, 31. 5. 2013, v spomin na strašno aretacijo Janeza Janše in Ivana Borštnerja.

Država se je začela slovensko nacionalno tam, kjer se je končevala unitaristična Jugoslavija – ta je izginila celo z zemljevidov in o nji dandanes mladina ne ve domala nič… Javni jugoslovanski proslulo abnormni proces JBTZ se je začel 31. maja 1988, ko so udbaši po naročilu jugodiktature Partije in jugosoldateske zaprli z jalovim izgovorom, češ baje zaradi nekakšnega šaranoidnega suma izdaje vojaške skrivnosti mladinca in svoboljuba Janeza Janšo, soldaška policija je zgrabila častnika Ivana Borštnerja, nato so kompartijski udbaški lopovi - 4. junija 1988, še zaiprli novinarja Mladine Davida Tasića, vojaški butasti srbotožilec je znal obtožiti znorelo in abotno celo tedanjega urednika Mladine Francija Zavrla. Ne zveza komunistov ali katerakoli jugoslovanska družbenopolitična organizacija kot oddelek represivne jugodiktature v Sloveniji ni priznavala z udbo in armado človekovih pravic, kaj šele temeljne kot osebne svoboščine: vnaprej so znali v odvisnem, ne le vojaško partijskem sodstvu, prirejati svoj brezpravno nasilni cirkusantski harmagedon in anomijo. Takrat je, kolikor še pomnimo, 3. junija bil ustanovljen Odbor za varstvo pravic Janeza Janše, ta odbor je ppotlej prerasel v Odbor za varstvo človekovih pravic, predsedoval mu je odločni Igor Bavčar. Tako imenovani "vojaški tožilec" e 30. junija proti četverici zaprtih vložil nekakšno baba čula – baba rekla obtožnico v jugoslovanščini in unitarno predlagal, da se za Janšo, Borštnerja in Tasića podaljša zapordo konca montiranega sojenja ter se je posredno zavzemal socialistično za udbašjko in vojnoudbaško izživljanje zlasti nad junakom Janezom Janšo. – Tako je že konec julija nekakšen ponečejan razčlovečen partijski senat vojaškega kakor sodišča Borštnerja obsodil na štiri leta zapora, Janšo in Zavrla na poldrugo leto zapora, Tasića na pet mesecev zapora – če bi Republika Slovenija dandanes delovala pravno, in seveda tudi mednarodno, bi preganjala vse, ki so takrat ne le obtožili, ampak tudi aretirali JBTZ in jih zaprli. Belgrajska partijska čaršija je šele sredi oktobra 1988 kot tako imenovano "vrhovno sodišče" samoumevno ideološko potrdila zmes nesmislov tako imenovane sodbe ljubljanskega, partijsko povsem podložnega kakor "vojaškega sodišča", celo već, mlademu Tasiću je kar takole zvišalo kazen na 10 mesecev zapora. In vendar, v začetku avgusta 1989 so morali zaradi pritiskov civilne družbe in slovenskega naroda pogojno izpustiti mučenega Janeza Janšo, za njim še Tasića in Zavrla, medtem ko se Borštner aprila 1990 preprosto ni vrnil na prestajanje kazni.

Odbor za varstvo pravic Janeza Janše oziroma slavni javni Odbor za varstvo človekovih pravic je organiziral tako velike množične proteste proti jugoslovanskemu militarizmu in kompartijski udbomafiji, da se je v Sloveniji in mednarodno zbudila slovenska državotvorna zavest. Kajti jasno je bilo kot na dlani, da jugodiktatura deluje krvavo represivno in socialistično samoupravno kaznovalno.

31. maj 2013, ob 18:12:18
wladymyr

Slava slovenske narodne svobode in demokracije!

3. junija se je v prostorih Mladine na Resljevi 16 ustanovil Odbor za varstvo človekovih pravic. Fotkal je mariborski Tone Stojko.
Takratna Mladina ni bila trobilo udbomafije....
Takratni krvavi peterokraki udbađi so zapirali, mučili, preganjali: nihče med njimi ni zaenkrat odstranjen in ne zaprt...
Slava slovenskim narodnim junakom!

31. maj 2013, ob 17:48:06
Stari gad

Neznan

Leva strpnost.... Ni kaj. Kako bi vi, tovariš, reagirali, če bi kdo pljunil na spomenik revolucije?
+++++++++++++++++++++++

Upam, da tako kot je treba reagairat, ko nacisti dvignejo glavo.
31. maj 2013, ob 15:42:40
=============================================
Bog ne daj,moj prijatelj Simnovec Romano,Ljubljancan,je v hodniku kasarne samo obesil vojasko torbico okrog doprsnega kipa nasega ljubljenega marsala,da si cevlje zaveze,pa je fant koncal 18 mesecev na Golem,Vsaj tako mi je pravil.ko sva skupaj podirala kameniti hrib za weekende in valili kamenje v dolino,da smo izgradili fuzbal plac za kommunisticno elito,vkljuco Svetislava Sefanivica,ki je zamenjal Rankovica!

31. maj 2013, ob 17:08:08
preacher man

Bralka

Kje ste še videli, da si spomenik postavljajo sami sebi, razen v Iraku Husein sam sebi.


.-.-
Če je to spomenik - v resnici je spomimnska plošča - potem imamo v Sloveniji nekaj tisoč spomenikov, ki so jih postavljli posameznim skupinam komunistov- revolucionarjev za vsak ilegalen sestanek, ki se je zgodil pred in po vojni. Bili so tako brezobrazni, da so plošče postavljli po zasebnih hišah, tudi kmetijah, čeprav so lastniki nasprotovali. Še danes jih ne smejo odstraniti, ker so spomeniško zaščitene.
V TEJ HIŠI SO SE DNE... SESTALI KOMUNISTI.... IN ODLOČILI, DA SE UPREJO.....
Da, na tisoče je takšnih bedast plošč.

31. maj 2013, ob 17:03:13
Delolo

''Janšo še danes cenim kot dobrega sogovornika. Če bi molčal Borštner, bi bilo seveda zelo težko končati proces proti Tasiću in Janši. Če bi molčal Janša, verjetno ne bi bil obsojen Zavrl. To so dejstva. Nikomur od njih seveda ni mogoče očitati ničesar. Toda glede na to, da je Janša v Premikih najine pogovore opisal precej drugače, kot so potekali v resnici, in da pri presojanju vseh drugih upoštevajo izjemno visoka moralna merila, je vendarle treba poudariti, da se je z mano pogovarjal prostovoljno in da je, še več, vse izjave v zvezi z vojaškim dokumentom, ki so odločilno kompromitirale druge osumljence v procesu proti četverici, dal sam in prostovoljno. In to kljub izrecnim opozorilom preiskovalnega sodnika, da se mu o tem z mano sploh ni treba pogovarjati.''
(besede Janševega zasliševalca Aleksandra Vasiljevića)

''Janšo še danes cenim kot dobrega sogovornika. Če bi molčal Borštner, bi bilo seveda zelo težko končati proces proti Tasiću in Janši. Če bi molčal Janša, verjetno ne bi bil obsojen Zavrl. To so dejstva. Nikomur od njih seveda ni mogoče očitati ničesar. Toda glede na to, da je Janša v Premikih najine pogovore opisal precej drugače, kot so potekali v resnici, in da pri presojanju vseh drugih upoštevajo izjemno visoka moralna merila, je vendarle treba poudariti, da se je z mano pogovarjal prostovoljno in da je, še več, vse izjave v zvezi z vojaškim dokumentom, ki so odločilno kompromitirale druge osumljence v procesu proti četverici, dal sam in prostovoljno. In to kljub izrecnim opozorilom preiskovalnega sodnika, da se mu o tem z mano sploh ni treba pogovarjati.''

''Janšo še danes cenim kot dobrega sogovornika. Če bi molčal Borštner, bi bilo seveda zelo težko končati proces proti Tasiću in Janši. Če bi molčal Janša, verjetno ne bi bil obsojen Zavrl. To so dejstva. Nikomur od njih seveda ni mogoče očitati ničesar. Toda glede na to, da je Janša v Premikih najine pogovore opisal precej drugače, kot so potekali v resnici, in da pri presojanju vseh drugih upoštevajo izjemno visoka moralna merila, je vendarle treba poudariti, da se je z mano pogovarjal prostovoljno in da je, še več, vse izjave v zvezi z vojaškim dokumentom, ki so odločilno kompromitirale druge osumljence v procesu proti četverici, dal sam in prostovoljno. In to kljub izrecnim opozorilom preiskovalnega sodnika, da se mu o tem z mano sploh ni treba pogovarjati.''


Ivan Janez Janša si zasluži povsem svojo ploščo z velikim napisom
- "V spomin in čast izdajalcu, ki je prostovoljno namočil sotovariše, da bi rešil svojo rit"

31. maj 2013, ob 16:49:44
Bralka

Kje ste še videli, da si spomenik postavljajo sami sebi, razen v Iraku Husein sam sebi.

31. maj 2013, ob 16:48:13
zmajček49

Pri nas je to zelo v modi, da si ljudje postavljajo kipe in table, ko so še živi. Iz tega bi lahko naredili tudi v Ljubljani „Formo vivo“. Zakaj so pa ti ljudje pozabili njihove „ideje“ o prihodnosti in gledajo sedaj samo sebe?

31. maj 2013, ob 16:43:57
Diaz

W jara gospoda ! .........

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

31. maj 2013, ob 16:19:44
preacher man

Uf, dasdildo že grozi...

31. maj 2013, ob 16:11:43
Kvantni mehanik

Neokusna kičasta povorka, postavljanje obeležij živim je grd civilizacijski odklon. Prav je, da imamo zadevne dogodke v ustreznem spominu, saj imajo tudi svojo vrednost, tole pa presega mejo dobrega okusa.

Je pa porebno reči, da se današnja manifestacija, navkljub vsej neokusnosti, ne more kosati z množičnostjo in grotesknostjo, ki jo zganjajo, pogojno rečeno, ideološki antipodi četverčka na sliki. Do zadnjega kotička napolnjena stožiška dvorana ki v anahronističnem slogu slavi Upor, pri čemer vodilni predstavniki oblasti sedijo v prvi vrsti in aplavdirajo pridigi 90-letnega brkatega očaka in njegovim nacional-socialističnim nebulozam je napram današnji pasji bombici clear winner. V najslabšem pomenu besede.

Ko se bomo otresli obojih, bo svet lepši. Žal v bližnji prihodnosti ne vidim stvarne možnosti za to.

31. maj 2013, ob 16:09:54
Hermes1

Vedno, ko gledam sliko aretacije Janše, me zanima, če je slika original, saj Janša hodi ob strani malo zadaj za obema SDVjevcema, kot da se mu ne gre na pivo. V ZDA ali Rusiji aretacije malo drugače zgledajo. Glede na dejstvo, da je on sam potunkal svoje sotrpine, je najbolj verjetno, da gre pri vsem tem za sodelavca SDV.

31. maj 2013, ob 15:48:50
Neznan

Sicer pa uresničitev besed Spomenke Hribar.

Je rekla, da bo Ivanče grosupeljski prej ko slej dobil obeležje. Je pa izrazila skrb, da si ga bo postavil sam.


Nč bat, tole bo šlo dol po 6. juniju.

31. maj 2013, ob 15:44:06
Neznan

Leva strpnost.... Ni kaj. Kako bi vi, tovariš, reagirali, če bi kdo pljunil na spomenik revolucije?
+++++++++++++++++++++++

Upam, da tako kot je treba reagairat, ko nacisti dvignejo glavo.

31. maj 2013, ob 15:42:40
papiga

SAM si je moral postaviti spominsko ploščo! Vau no. Ni vredno omembe, edino ko bo to plošča z epitafom. Tisti dan bo pa praznik.

31. maj 2013, ob 15:29:06
novi_butalec

Neznan

Edino pravilno, da se dobro označi mesto na katerega bo lahko pljunil vsak, ki se mu gabijo barabe na fotografiji.
31. maj 2013, ob 13:45:25

+++++++++++++++++++++++++++++

Leva strpnost.... Ni kaj. Kako bi vi, tovariš, reagirali, če bi kdo pljunil na spomenik revolucije?

31. maj 2013, ob 15:11:17
novi_butalec

Lenny, a res? šef odbora je bil tedaj Bavčar, prisotni so bili tudi trije od četverice.

Niso pa prisotni tisti, ki se obračajo po vetru: ni Bučarja, ni Hribarjev, pa tudi tistih, ki nas zatirajo ne, kot sta recimo Kučan in Janković.

31. maj 2013, ob 15:10:03
Lenny

Sicer je p že po odzivih komentatorjev jasno, da politični mrtvaki nikogar več ne zanimajo.
No, ja, nemara le v tem, kdaj bodo končali za zapahi.

31. maj 2013, ob 15:08:41
Lenny

Je še kdo opazil da so danes bila prisotna čisto druga imena kot takrat, ko smo se borili za človekove pravice...?
J in B pa sta si to razlagala po svoje.

31. maj 2013, ob 15:06:53
rotacrem

Žvižgači na delu ...

31. maj 2013, ob 14:51:43
preacher man

Kruti spomin in opomin na zadnja zločinska dejanja partijske tajne policije, naslednice udbe.

31. maj 2013, ob 14:29:47
SLAVSLAVC

.. si je bedak ivan sam naročil poščo ? ostali so zraven samo za privesek, al kaj ?

Drugo leto bo še kdo od teh desnakarskih gnilob predlagal spomenik, slepi verniki bi radi naredili svetnika...
Menda je računal da bo v tem času še predsednik (samooklicani) vlade, pa se je zmenil vnaprej za tak scenarij, da
bi si napravil nekaj samoreklame .... pa ni dočakal, ker ga je narod prej nagnal !
Ni niti računal, da bo obsojen na zapor, ker je goljufal in si prisvajal davkoplačevalski denar !
Grdo se je uštel.
Še transparente je dal napravit !
Zopet ista ikonografija, tista, ki jo desnaki, diktatorčkovi hlapci, vedno uporabljajo !

31. maj 2013, ob 14:19:11
Lenny

Pepričana sem, da se bo kmalu spremenila v ploščo kjer bo politično-ekonomski RIP streznitve...
Vsaj za Jin B.

31. maj 2013, ob 14:14:54
Upornik 123

Tudi če kdo začuti veliko potrebo ali pa ga sili na bruhanje,bo spominska plošča za dan,ko smo se zajebali,prišla zelo prav...

IN BAVĆAR IN JANŠA STA FERTIK...

31. maj 2013, ob 14:00:43
Diaz

>> Neznan

Edino pravilno, da se dobro označi mesto na katerega bo lahko pljunil vsak, ki se mu gabijo barabe na fotografiji. <<

:-)

31. maj 2013, ob 13:49:50
Neznan

Edino pravilno, da se dobro označi mesto na katerega bo lahko pljunil vsak, ki se mu gabijo barabe na fotografiji.

31. maj 2013, ob 13:45:25
Diaz

W blaginja ! ......... :-(

31. maj 2013, ob 13:22:26
Diaz

povsem odvečen cirkus ! ...

31. maj 2013, ob 13:21:57
48 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej