Spor v koaliciji: neuspešno nočno višanje pokojnin

Desus in SD z dopolnilom za usklajevanje pokojnin pogorela proti Mramorju in SMC, ker jima opozicija ni pomagala.

Objavljeno
19. februar 2015 20.30
Sodišče, 16.1.2015, Celje
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – »Po izstopu iz recesije pričakujemo oceno, da je rast leta 2014 krepko presegla dva odstotka, znižuje se brezposelnost,« je premier Miro Cerar ocenil položaj države, ko so poslanci včeraj začeli razpravo o rebalansu proračuna.

A oster konflikt zaradi te rasti je bil v koaliciji že dan prej ob dilemi, ali lahko država najde od 30 do 45 milijonov evrov, da bi že letos povišala pokojnine.

Mramor: »Udar na proračun«

Usklajevanje pokojnin je zamrznil zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf), a le, dokler rast ne doseže 2,5 odstotka. Poslanci Desusa in SD so v torek ponoči podpisali in vložili dopolnilo, da bi pokojnine že letos tudi uskladili, če se izkaže, da je bila rast lani višja. Prvi je predlog povišanja podpisal vodja poslanske skupine Desusa Franc Jurša. A jim v sredo zjutraj v odboru za finance povišanja ni uspelo spraviti v zakon o izvrševanju proračuna za letos, ker za dopolnilo, ki sta ga koalicijski stranki vložili proti svoji vladi, ostro pa mu je nasprotoval finančni minister Dušan Mramor, niso glasovali poslanci SMC in večina opozicijskih.

Pred tem glasovanjem je nekaj minut pred polnočjo še v torek z letališča prihitel minister Mramor ter predlog Desusa in SD ocenil kot »udar na proračun« in opozoril odbor, da bo, če to izglasujejo, primanjkljaj presegel tri odstotke družbenega proizvoda, državo bodo doletele kazni, izgubila bo verodostojnost, poslabšale se bodo bonitetne ocene. Minister je delo izjavil, da ne bi prevzel položaja v vladi, če ne bi bilo dogovora, da se bo koalicija držala fiskalnih okvirjev. Predsednica odbora Urška Ban (SMC) se je poskušala izogniti glasovanju, češ da predlog o usklajevanju pokojnin že letos ni bil pravilno vložen, ker prinaša novo vsebino zakona.

Bratušek: Saj ne bo večine

A po opozorilih Uroša Prikla (Desus), da njihovih poslancev v odboru ne morejo kar tako odpraviti, in oceni Alenke Bratušek (Zaab), da ni razlogov za takšno ravnanje, ker za dopolnilo dveh koalicijskih strank sredi noči ne bo večine, so poslanci glasovali že v sredo. Za dopolnilo o višanju pokojnin so bili štirje poslanci, proti devet.

Premier Cerar je o finančni politiki in višanju pokojnin, ko je po tem spopadu v državnem zboru (DZ) predstavil letošnje finančne načrte vlade, povedal, da je cilj spodbujanje gospodarske rasti in večanje zaposlenosti, da bi lahko prihodnje leto predvideli »določeno usklajevanje pokojnin in socialnih transferjev«.

Poslanci so včeraj ves dan razpravljal o rebalansu, po katerem bo lahko država porabila 460 milijonov več, kot je bilo načrtovano v času prejšnje vlade, v seštevku bo država porabila rekordnih 9,9 milijarde evrov, primanjkljaj, ki je bil pred dvema letoma načrtovan pod milijardo evrov, pa bo 1,4 milijarde. Čeprav rebalans o usklajevanju pokojnin ne govori, je spor v koaliciji sprožil številne poslanske polemike. Ob premierovi previdni napovedi, da bi prihodnje leto pokojnine morebiti lahko usklajevali, če bo rast visoka, je Prikl zadovoljno povedal, da so »dobili jasna, eksplicitna in nedvoumna zagotovila, da se bodo pokojnine po dolgem času ponovno uskladile«. Predsednik Desusa Karl Erjavec pa je povedal, da je podpora rebalansu negotova, ker jim premier ni jasno obljubil uskladitve.

O rebalansu, varčevalnem zakonu za občine in zakonu o izvrševanju proračuna, v katerega sta koalicijski stranki poskušali vključiti usklajevanje pokojnin, bodo poslanci glasovali danes.