Ministrica in Fides parafirala sporazum, v koaliciji napeto

Sporazum mora potrditi še vlada. SD in Desus menita, da sporazum ni primeren. Ministrica pred odstopom?

Objavljeno
22. november 2016 18.34
Sestanek zdravniki
N. Č., K. B.
N. Č., K. B.

Ljubljana - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin sta parafirala sporazum o zamrznitvi stavke zdravnikov.

Sporazum mora potrditi še vlada, a je koalicija do sporazuma precej razdvojena, saj da ministrica ni imela zelene luči koalicije za spremembe v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja.

Prekoračitev pooblastil?

»Takšen sporazum, kot naj bi ga vladna stran sklenila z zdravniškim sindikatom Fides, ni bil v dogovoru s koalicijo,« je danes povedal vodja poslancev SD Matjaž Han, ki meni, da je ministrica s tem morda celo prekoračila svoja pooblastila. Za SD sporazum ni sprejemljiv, je bil jasen Han.

Ministrica je ob podpisu sporazuma dejala, da pooblastil ni prekoračila in da se je vladna pogajalska skupina držala
pogajalskih izhodišč. »To lahko tudi dokažem,« je dejala. Pojavile so se dezinformacije, da je ta sporazum izločitev zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Sklepov vlade nisem prekoračila in sem se držala vseh dogovorov. Če pa bi naknadno ugotovili nasprotno, bom odstopila. Vendar mislim, da vlada stoji za nami.«

Kot so določili včeraj, bodo zahtevam sindikata namenili 40 milijonov evrov. Kot ocenjuje, to vsota gotovo ne bodo presegli.

Da ministrica ni prekoračila pooblastil, meni tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar: »Ministrica ni presegla pooblastil koalicije, nikjer v sporazumu s Fidesom ne gre za direkten poseg v plačni sistem,« je dejal.

Podpredsednik Desusa Tomaž Gantar podpira nekaj dobrih rešitev v sporazumu vlade s Fidesom, vendar pa opozarja, da je močno pomanjkljiv in finančno nedorečen. Po njegovi oceni sporazum, o katerem bodo morali v koaliciji še razpravljati, ponekod posega tudi v plačni sistem. V Desus se bodo o tem pogovorili v sredo, a Gantar se boji, da podpore ne bo, poroča STA.

Fides je s sporazumom dosegel tri cilje: uveljavitev standardov in normativov, nagrajevanje zdravnikov in omogočanje napredovanja v najvišje plačne standarde. Vlada mora do 1. decembra v DZ vložiti spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki bo zdravnikom omogočilo napredovanje iz 57. plačnega razreda v najvišji, 65. plačni razred. Med drugim bi to lahko veljalo tudi za druge zaposlene v javnem sektorju: univerzitetne profesorje, raziskovalce in vrhunske umetnike.