Sporni dokumenti Hrvaške

Slovenija bo prihodnji teden odgovorila na protimemorandum, ker naj bi Hrvaška uporabila sporne dokumente.

Objavljeno
19. marec 2014 19.53
Kare lErjavec minister za zdravje Ljubljana 22. 1. 2014
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana – Slovenija bo prihodnji teden arbitražnemu sodišču v Haagu oddala še en odgovor na navedbe v hrvaškem protimemorandumu. Tretji pisni odgovor sicer ni bil predviden, a ga je sodišče dovolilo, ker so na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) ocenili, da je Hrvaška uporabila sporne dokumente.

O poteku priprav na arbitražo so včeraj razpravljali tudi na odboru za zunanjo politiko v državnem zboru. Podrobnosti o poteku seje in vsebina niso znani, saj je seja potekala za tesno zaprtimi vrati.

V skladu z arbitražnim sporazumom je bilo predvideno, da si bosta Slovenija in Hrvaška izmenjali celotno gradivo o sporu zaradi meje v dveh krogih. Najprej memoranduma – to je celotno gradivo in pogled posamezne države na zadevo – in pozneje protimemoranduma, ki pomenita odgovor držav na memorandum nasprotne stranke. To se je zgodilo novembra lani. Nato je bila predvidena ustna obravnava pred arbitražnim sodiščem v Haagu na začetku junija.

Po naših informacijah je Slovenija pred tem sodiščem dosegla še eno izmenjavo argumentov o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško, saj so na MZZ v sodelovanju z odvetniško skupino ocenili, da je treba sodišču dodatno pojasniti okoliščine, ker so v gradivu Hrvaške odkrili, da uporabljajo nekatere sporne dokumente. Zakaj gre, je skrivnost.

Pri izvajanju arbitražnega sporazuma se je začelo med državama zapletati pri predvideni ustni obravnavi. Slovenija je po agentih Hrvaški posredovala pobudo, da bi bila ustna obravnava javna. Spremljati bi jo bilo mogoče na svetovnem spletu. To bi bilo po mnenju MZZ mogoče, ker bodo do takrat izvedeni vsi postopki izmenjave gradiv, zato ni razlogov za zaupnost. Zaupnost postopka je sicer določena z arbitražnim sporazumom, zato bi ga bilo treba delno spremeniti, da bi bilo to mogoče. Agenti Hrvaške so to idejo zavrnili, na MZZ bodo zato poskušali sosedo prepričati na višji politični ravni.