Sprejeli zakon o vladi: v novi vladi 14 ministrstev

Predsednik vlade Miro Cerar bo vodil ekipo štirinajstih ministrov in do tri ministre brez listnice.

Objavljeno
28. avgust 2014 21.05
Miro Cerar 16.7.2014 Ljubljana Slovenija
Ni. Č., Delo.si, Ma. B., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Ma. B., notranja politika

Ljubljana − Poslanci so z 49 glasovi za in osmimi proti s spremembo zakona o vladi povečali število ministrstev. V državnem zboru je bilo navzočih 66 poslancev.

V današnji parlamentarni razpravi so novelo v celoti podpirale poslanske skupine verjetne koalicije, torej SMC, Desus in SD, medtem ko so bili v opoziciji zadržani. V SDS in NSi so koaliciji očitali razsipništvo zaradi stroškov, ki jih bo ustanavljanje novih ministrstev prineslo, v ZL pa niso bili navdušeni zlasti nad predvidenima ministroma »na zalogo«, poroča STA.

Na novo bosta ustanovljena ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za okolje in prostor. Dosedanje ministrstvo za kmetijstvo in okolje se bo preoblikovalo v ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dosedanje ministrstvo za infrastrukturo in prostor pa v ministrstvo za infrastrukturo.

V vladi Cerarja bo tako skupaj štirinajst ministrstev:

- za zunanje zadeve,

- za notranje zadeve,

- za obrambo,

- za finance,

- za gospodarski razvoj in tehnologijo,

- za pravosodje,

- za javno upravo,

- za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti,

- za zdravje,

- za izobraževanje, znanost in šport,

- za infrastrukturo,

- za kulturo,

- za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,

- za okolje in prostor.

Vlada bo imela tudi ministra brez listnice za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu. Zakon sicer dopušča  imenovanje še dveh ministrov brez listnice, ki pa niti vsebinsko niti kadrovsko še nista opredeljena.

S spremembo zakona se je mandatarju Miru Cerarja mudilo, saj dokler novosti­ čez kak teden ne obveljajo, premier­ ne more predlagati ministrov in z njihovo potrditvijo prevzeti izvršne oblasti.

***

Profesor na katedri za upravno pravo na ljubljanski pravni fakulteti Gorazd Trpin je za Delo ocenil, da zaradi reorganizacije vlade ne bo »prostega teka« državnega aparata ali pretiranih dodatnih stroškov. »Sploh ne. Če pogledamo kmetijski in okoljski resor, sta že zdaj večinoma delovala vzporedno, fizično ločena. Edino, kar je bilo, je to, da je bilo okolje nekoliko postavljeno na stranski tir, ker je bil minister praviloma kmetijski minister,« je povedal Trpin in dodal: »Jasno je, da vsaka reorganizacija nekaj stane, ampak je ta strošek zanemarljiv.«