Spremembe študentskega dela potrdili še poslanci

1. februar: Minimalna urna postavka 4,5 evra bruto. Strošek delodajalca po novem 33,74 odstotka od neto plačila.

Objavljeno
16. december 2014 18.03
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Državni zbor je danes po nujnem postopku sprejel predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ, ki dviguje celotno obremenitev študentskega dela za delodajalce. Hkrati pa kot minimalno urno postavko študentskega dela določa 4,50 evra bruto oziroma 3,80 evra neto. Za novelo je glasovalo 56 poslancev, proti jih je bilo 21.

Prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki ga bodo od študentskega dela morali plačati študentje, bo obračunan po stopnji 15,5 odstotka, prispevek delodajalca pa po stopnji 8,85 odstotka.

Od 100 evrov po novem študent dobi 85 eurov

Celotna obremenitev študentskega dela za delodajalce se bo z zdajšnjih 30,38 odstotka s 1. februarjem 2015 dvignila na 33,74 odstotka. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, delodajalec za plačilo 100 evrov danes plača 130 evrov, po novem pa bo 133 evrov. Študent bo dobil 85 evrov in imel pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Delodajalec bo od študentskega dela plačal tudi prispevek za zavarovanje za poškodbe pri delu in poklicne bolezni po stopnji 0,53 odstotka ter prispevek za zdravstveno zavarovanje po stopnji 6,36 odstotka.

Od študentskega dela bo treba plačati koncesijsko dajatev v višini 16 odstotkov in dodatno koncesijsko dajatev v višini dveh odstotkov. Od omenjene koncesijske dajatve v višini 16 odstotkov gre 8,4 odstotka za proračunski sklad ministrstva, 3,8 odstotka za Študentsko organizacijo Slovenije in 3,8 odstotka za posrednike dela študentom.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v opozicijski NSi izrazili skrb zaradi znižanja deleža, ki bo namenjen štipendijam. V SDS menijo, da je glavni namen predloga udariti študenta po žepu. Po oceni ZaaB ni ustrezno, da se reforma študentskega dela vključuje v zakon za uravnoteženje javnih financ. V ZL pa pravijo, da predlog prinaša obremenitve za študente, ne pa tudi pomembnejših pravic zanje.