Srce pozdravili tudi 95-letni bolnici

Novosti pri zdravljenju: v UKC vstavili mitralno sponko skozi žilo brez velike operacije. V pripravah na svetovno novost.

Objavljeno
18. februar 2015 20.36
Matjaž Bunc, Klinični oddelek za kardiologijo na UKC Ljubljana, Slovenija 3.decembra 2014.
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – V UKC kljub finančni stiski skozi vključenost v raziskave na nekaterih področjih uspešno lovijo korak z najboljšimi v svetu. Prof. dr. Matjaž Bunc, ki so mu bralci v akciji Delova osebnost leta 2014 med posamezniki namenili največ glasov (takoj za gasilci), je v zadnjem mesecu vpeljal v Sloveniji še tri novosti pri zdravljenju srca.

Prof. dr. Matjaž Bunc z ekipo je v katetrskem laboratoriju Interne klinike UKC Ljubljana pred tremi tedni prvim trem slovenskim bolnikom izboljšal delovanje srca z vstavitvijo posebne sponke MitralClip na mitralni zaklopki srca, do katerega je prišel skozi žilo (perkutani način), torej brez velike operacije, med katero bi odprl prsni koš. Gre za bolnike, ki so zaradi popuščanja mitralne srčne zaklopke težko hodili, ki jim je vsak najmanjši vzpon povzročal nepredstavljivo težavo in so težko dihali.

Posegi so bili izvedeni v navzočnosti nemškega zdravnika. V Nemčiji imajo namreč že bogate izkušnje na tem področju, saj opravijo vsak mesec okoli 300 tovrstnih posegov. Vsega skupaj je bilo doslej v svetu vstavljenih 18.000 sponk MitralClip, je povedal prof. dr. Bunc. Postopek vstavitve sponke zahteva zelo veliko tehnične spretnosti. Kako poteka?

Edini v nekdanji Jugoslaviji

»S cevko vstopimo v veno na nogi, nato po žili prek pregrade med srčnima preddvoroma v levi preddvor. Sledi nameščanje sponke med lističa mitralne zaklopke. Na koncu lističa spnemo, s tem delno omejimo gibanje in zmanjšamo puščanje zaklopke. Postopek ves čas nadziramo s 3D ultrazvokom srca in rentgensko diskopijo,« je povedal Matjaž Bunc, ki je poskusil metodo vstavitve MitralClipa uvesti v Sloveniji že leta 2009, a postopkov tudi zaradi finančnih razlogov vse do letos niso mogli opravljati. In zdaj?

»Ob upoštevanju mednarodno sprejetih usmeritev bomo praviloma v UKC zdravili s to metodo 20 bolnikov na leto. Postopki za zdaj ne bodo posebej plačani, ampak se financirajo iz tekočega poslovanja interne klinike. V teku sta tudi dve veliki študiji, ki bosta dali še dodatne napotke in opredelili vrste bolnikov, ki so primerni za zdravljenje. Trenutno smo edini center na področju nekdanje Jugoslavije, ki izvaja ta postopek,« je povedal sogovornik.

V svetu se pospešeno razvija tudi zdravljenje celotne mitralne zaklopke na perkutani način. »V drugi polovici leta bodo predvidoma na voljo perkutane zaklopke za zdravljene bolezni mitralne zaklopke. Strokovna javnost si od te pridobitve veliko obeta, saj bo verjetno bistveno vplivala na zdravljenje bolnikov z boleznijo mitralne zaklopke. UKC Ljubljana je predviden kot eden prvih centrov na svetu, ki se bo vključil v program vstavitve mitralne zaklopke.«

V korak s svetom

V UKC so že doslej uspešno šli v korak s svetovnim trendom zdravljenja kardiološkh bolnikov z boleznimi aortnih zaklopk na malo invaziven perkutani način, torej skozi žilo. Skozi žilo so vstavili aortno zaklopko že 150 bolnikom, skupaj pa so perkutane zaklopke vstavili že 182 bolnikom.

Na začetku tega tedna so na tem področju uvedli nov tip aortne zaklopke, ki ga zunaj Nemčije vstavljajo samo še v štirih centrih. Najstarejša izmed štirih bolnikov, ki so jim vstavili nov tip zaklopke, je bolnica, stara 95 let. To je prav poseben dosežek. »Gospa že sedi in hodi, saj so to posegi brez anestezije in ne obremenijo telesa. Na koži ima le centimeter veliko rano. Brez te zaklopke bi lahko živela le kratek čas,« je povedal prof. dr. Matjaž Bunc, motor interne klinike za zdravljenje bolezni srca na malo invaziven, perkutani način.

Izjemni uspehi

Vodja oddelka za strukturne bolezni srca na interni kliniki prof. dr. Matjaža Bunca smo zaradi novosti pri zdravljenju srca na perkutani način tudi predlagali za Delovo osebnost leta 2014. Bralci so nedvomno prepoznali njegov velik doprinos k zdravljenju bolnikov, saj je dobil največje število glasov bralcev med posamezniki (za gasilci). Takrat smo izpostavili tudi njegovo izjemno produktivnost, saj je leta 2014 opravil poseg na srcu kar pri 550 bolnikih, Slovenijo pa uvrstil po številu zamenjanih aortnih zaklopk na prebivalca med prvih pet držav na svetu. Kmalu bo po vsej verjetnosti torej med prvimi na svetu, ki bo znal zamenjati mitralno zaklopko s perkutanimi postopki.