Stavka javnega sektorja: 23. januar

Štrukelj: To bo dan D za javni sektor, saj bomo začeli prizadevanja, da nas ne bodo odpuščali.

Objavljeno
06. december 2012 18.23
LJUBLJANA SLOVENIJA 18.4.2012 STAVKA V JAVNEM SEKTORJU FOTO JOZE SUHADOLNIK
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – »Od danes se sindikati javnega sektorja pripravljamo na stavko, ki bo 23. januarja,« je po današnjem preimenovanju koordinacije sindikatov v koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov povedal Branimir Štrukelj.

V javnem sektorju bo stavka, ker se vlada s sindikati ni pogajala o denarju za plače v naslednjem letu. Štrukelj je povedal, da bo glavni stavkovni cilj preprečiti odpuščanje javnih uslužbencev. Enodnevna stavka javnega sektorja bo 23. januarja, danes pa je bilo veliko predlogov, kako po tem dnevu zaostrovati, če vlada ne bo popustila.
»Denarja za tako velik javni sektor ni.

Gospodarstvo in prebivalstvo ga v tem obsegu ne moreta več financirati. Javnim uslužbencem je formalno delodajalec res država, vendar pa smo vsi funkcionarji in uslužbenci v resnici v službi davkoplačevalcev. Ti ne zmorejo obsežnih dodatnih bremen. Zato se o tem vlada nima mandata pogajati,« so na napoved danes odgovorili z ministrstva za pravosodje in javno upravo.

Sindikati javnega sektorja bodo naslednji teden sprožili postopek za zbiranje podpisov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna, da bi, je povedal Štrukelj, vlado prisilili k pogajanjem. Zaradi referendumske procedure zakon ne bo obveljal. Drago Ščernjavič je opozoril, da se prvič po dveh desetletjih vlada pri pripravi proračuna ni usklajevala s sindikati o masi plač.

Po njegovi oceni pot diktata, za katero se je odločila vlada z omejitvijo višine plač, ni sprejemljiva. O izjavi finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da se ni mogoče pogajati o denarju, če ga ni, pa je Ščernjavič dejal, da denar je, a ga je vlada razporedila drugam, ko se je odločila za znižanje obdavčitve dobičkov. »Dobiček podjetij ji je pomembnejši od ljudi, ki za to državo delamo,« je ocenil.

Štrukelj je pojasnil, da stavka ne bo enodnevna, saj jo bodo po 23. januarju nadaljevali do preklica po različnih delih države in različnih dejavnostih in bo nepredvidljiva, da bi stopnjevali napetost, če bo vlada še zavračala pogovore o masi plač.

Naslednji teden v torek bodo sindikalisti dopolnili stavkovne zahteve in v parlament odnesli podpise za referendum. Na vprašanje, ali se z ustavitvijo veljavnosti zakona o izvrševanju proračuna strinjajo sindikalisti RTV Slovenije, ker ne bo več obveznosti plačila prispevka za RTV, je Štrukelj odgovoril, da so s tem težave, rešitev pa bi lahko bila uredba vlade, ki bi namesto zakona določila obveznost plačila prispevka.