»Stavka zagotovo bo, kajti mi nimamo v rokah ničesar«

Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.

tor, 17.04.2012, 18:50; spremenjen: 21:31

Ljubljana - Javni uslužbenci, združeni v 23 sindikatov s približno 90.000 člani, bodo jutri začeli drugo splošno stavko javnega sektorja v zgodovini države. Zaprte so osnovne, srednje in nekatere visoke šole in tudi večina vrtcev, ki sicer zagotavljajo nujno varstvo. Po nedeljskem režimu deluje tudi zdravstveni sistem.

Zvečer je propadel še zadnji poskus, da bi se stavki izognili. Tudi zadnji predlog vlade, ki želi dodatno znižati plače (in druge prejemke) v javnem sektorju, je za sindikate nesprejemljiv. Branimir Štrukelj, glavni tajnik sindikata šolnikov Sviz, ki je kot največji stavkajoči sindikat najpomembnejši, je presenetil in vladi sporočil, da so se prej pripravljeni odreči svojim plačam kakor popustiti glede standardov in normativov. Tudi te sindikati, s stavkovnimi zahtevami, kot zagotovilo za kakovostno in javno šolstvo - poleg plač - branijo pred posegi vlade, tej pa pri tem očitajo skrite, »neoliberalne« namene. »Če bo treba, smo pripravljeni odstopati in nase vzeti to krizo, ne bomo pa popustili glede standardov in normativov. To je eden od ključnih razlogov za stavko v šolstvu,« je bil jasen Štrukelj.

Kljub stavki - pogajanja

Kljub stavki se bodo pogajanja, ki od danes potekajo na kar treh ravneh (o plačah, drugih varčevalnih ukrepih, ki jim nasprotujejo predvsem sindikati zasebnega sektorja, po novem pa tudi o standardih in normativih v šolstvu), nadaljevala.

Štrukelj, ki vodi tudi koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov v javnem sektorju, pravi, da bodo nadaljnjo usodo stavke jutri določili odbori. Če sindikati stavke ne bodo nadaljevali, bo ta mirovala, vlada (delodajalec) in sindikati pa bodo še naprej v stavkovnem razmerju. »Kako naprej, ali bomo stavko stopnjevali ali ne, bo odvisno od poteka pogajanj z vlado,« pravi Štrukelj. Ta je danes znova obljubila, da se bo pogajala, dokler bo varčevalne zakone, ti so že v državnem zboru, mogoče z amandmaji dopolnjevati s sindikati dogovorjeno vsebino. »Če bomo prišli bliže, toliko bolje,« je danes ob pogajanjih izjavil minister za delo Andrej Vizjak.

Ko se bo ta rok iztekel, bo vlada ocenila, kako nadaljevati. Vizjak pravi, da bodo kljub neusklajenosti verjetno vztrajali pri že sprejetih zakonskih rešitvah, sam pa ne namerava sodelovati v vladi, »ki bo blokirana na vsakem koraku«. Predsednik vlade Janez Janša je na obisku v spodnjem Podravju za Radio Ptuj ponovil, da bo, če varčevalni ukrepi ne bodo sprejeti, čez leto dni nekdo drug predlagal še ostrejše. Ponovil je tudi, da stavka ne bo plačana.

Kdo vse stavka

Poleg šolnikov, kulturnikov, medicinskih sester in socialnih delavcev jutri stavkajo tudi policisti, cariniki, gasilci, pravosodni delavci ... Vsi pa zagotavljajo, da to ne bo ogrožalo niti življenj državljanov niti njihovega premoženja. Vojaki, ki sicer podpirajo stavkovne zahteve, zaradi zakonskih omejitev ne bodo stavkali. Stavka tudi državna uprava, ki bo izdajala le najnujnejše dokumente. V zdravstvu - razen zdravnikov - in v socialnem varstvu delajo kakor v času dežurstva, novih pregledov in posegov jutri ne bodo naročali, zaprte bodo tudi nekatere kulturne ustanove.

Pet pred dvanajsto se bo del stavkajočih odpravil pred poslopje vlade, ki bo takrat na obisku ptujske regije.

Protestnike in stavko so danes podprli tudi nekateri sindikati iz zasebnega sektorja, denimo Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in KNSS Neodvisnost. V zvezi, ki je največja sindikalna organizacija v državi, so že napovedali referendum, če bo vlada z varčevalnimi ukrepi posegla v določene socialne pravice. Protesti so predvideni tudi v drugih večjih mestih po državi.

Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici. »Napovedana stavka je legitimna odločitev sindikatov, vendar je v sedanjih težkih gospodarskih razmerah ne podpiramo. Zato gospodarstveniki pozivamo sindikate, da solidarno prevzamejo delež bremena ukrepov pri izhodu iz krize in da sodelujejo pri iskanju konsenza,« so sporočili z gospodarske zbornice.


Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
5 komentarjev
stanislavko

Štrukelj.....ali še nisi na cesti ??? Urisničevati moreš naloge partijskega vodje....Štrajkate lahko do konca aprila,škode itak ne boste povzročili nobene !!!

18. april 2012, ob 06:01:57
brezno

Brez melodije brez luči
v jeziku ki ga ne razumeš
me trgaš košček za koščkom
z besedami ki jim ne poznaš pomena
me raznašaš delček za delčkom

valovim kot polje prezrelega žita

ko me sestaviš me pogladiš po laseh
pšeničnih
obledele spodnjice ti neoprane visijo
iz diplomatskega kovčka
skrojil in sešil si jih na delovni večerji
košček za koščkom
delček k delčku
v odmoru
po tem
ko ste pohlastali divjačino v sadni omaki s štrukljem
medtem
ko ste se z otroško nestrpnostjo veselili
sladkega trisa h kateremu so postregli rumeni muškat

dišim (ti) kot plemenita vinska plesen

v besedah in z jezikom
sestavljaš nasilen tok misli
novi svet je brez ritma
ritual je
brez melodije brez luči

ugašam pod tvojim pogledom

18. april 2012, ob 00:17:56
Mijevčijević

Če večni gospodar Kučan, predsednik Foruma21, združenja velekapitalistov, tako reče, potem zet Štrukelj nesojeni igralec in zgodovinar, uboga...
če pogajanja še potekajo komu mar
če ima Slovenija relativno največji javni sektor na svetu komu mar
če javni sektor do sedaj ni občutil krize, komu mar

Rdeča aristokracija pač mora obdžati privilegije...

17. april 2012, ob 23:15:14
wladymyr

Vladni ukrepi so zgodovinsko njni - za prihodnost slovenstva!

Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Ne plačajte teh stavkajočih volkov!
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Šomoštri, le privilegirani izbranci samosilnosti v tako imenovani kakor kulturi, kaj šele prizadevne socdelavke, ki rade grozijo, a le povezane s pisarnicami koderkoli, verjetno ne policisti, zapornišđki pazniki, cariniki, gasilci, odnice in sodniki... - kako se bodo neki jesiharsko drli tjavdan pocestniško?
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Kako napovedujoče napihujejo to zloglasno stavko časopisarji!
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Pparazzi jugoslovenarstva, univerzitetni jugofirerski oboževalci komunističnega zla, s podobicami bivših komunajzarskih šlap in diktatorja - bodo dvignili nosove in vohali spet nedolžno kri slovenskega naroda?
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Kje je razum narodne zavesti, kje narodna zavest v umu državnoustavne ureditve?
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Republika Slovenija mora ostati v EU - kljub pevaljkam, ki nas v Ljubljani provocirajo z jumboplakatov!
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Nobenih terorističnih groženj več proti premieru Janezu Janši!
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Ponujajo nam uničenje, tržijo pa s svojim pohlepom in zaničevanjem slovenstva v Evropi!
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Republika Slovenija ne sme poklekniti v ljubljanski kloaki, med kanaljami kanalov in camusovsko Kugo...
Stavko so danes javno obsodili na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici.
Vsaj na gospodarski, podjetniško-trgovski in obrtni zbornici so se ovedeli nevarnosti, da ne bo prihodnosti brez naroda!

17. april 2012, ob 22:27:25
Zalka Grabnar

Slutnja

Napeta odsotnost.
Z níčem se drživa za roke
in prazniva čas.
Misli brez začetka,
od sredine do skorje.
Mogoče pa vem,
pa ne povem.
Vsaj ne naglas.
Pričakovanje nečesa.
Česa, ne vem.

17. april 2012, ob 20:56:37
5 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej